Czekoladowe pierogi z wiśniami

Składniki:
na ciasto czekoladowe:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki kakao (ciemne, niesłodzone)
- 1 jajko
- ok. ½ szklanki ciepłej wody
- szczypta soli
- 1 łyżeczka cukru (opcjonalnie)
- 1 łyżka oleju lub roztopionego masła
Składniki na nadzienie:
- 300 g wiśni (mogą być mrożone lub świeże, bez pestek)
- 2–3 łyżki cukru
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej (do zagęszczenia soku)
- opcjonalnie: odrobina cynamonu lub wanilii
Przygotowanie:
Jeśli używasz mrożonych wiśni – rozmroź je i odsącz z nadmiaru soku.
Podgrzej wiśnie z cukrem na małym ogniu. Gdy puszczą sok, dodaj mąkę ziemniaczaną i mieszaj aż zgęstnieje.
Ostudź masę całkowicie przed nadziewaniem.
W misce wymieszaj mąkę, kakao, sól i cukier.
Dodaj jajko, olej i stopniowo ciepłą wodę – zagniataj gładkie, elastyczne ciasto.
Zawiń w folię spożywczą i odstaw na 15–20 minut.
Rozwałkuj ciasto na cienki placek, wykrawaj kółka.
Na każde kółko nałóż łyżeczkę farszu, sklej pieroga i dokładnie dociśnij brzegi.
Możesz użyć widelca do dekoracyjnego zaciśnięcia.
Gotuj pierogi partiami w osolonej, lekko wrzącej wodzie – do momentu wypłynięcia + 2 minuty.
Wyjmij łyżką cedzakową i delikatnie osusz.
Podawaj z:
- jogurtem waniliowym,
- śmietanką i cukrem,
- polewą czekoladową,
- świeżą miętą.
Ciesz się smakiem razem ze mną!
Smacznego!