Różowe kopytka z burakami

7.07.2025
Czas przygotowania: 60 minut
Stopień trudności: bardzo łatwe

Składniki:

Składniki:

  • 500 g ugotowanych ziemniaków (najlepiej z dnia poprzedniego)
  • 1 średni burak (ok. 150 g) – upieczony lub ugotowany i starty
  • 1 jajko
  • ok. 1,5 szklanki mąki pszennej (ok. 200 g) + do podsypywania
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej (opcjonalnie – dla lepszej konsystencji)
  • sól do smaku

Do podania:

  • bułka tarta podsmażona na maśle lub
  • masło szałwiowe, twaróg, śmietana – według uznania

Przygotowanie:

Ziemniaki przeciśnij przez praskę lub bardzo dokładnie ugnieć. Dodaj starty na drobnych oczkach ugotowany lub upieczony burak. Wymieszaj.

Wbij jajko, dodaj szczyptę soli i stopniowo dodawaj mąkę pszenną (i ewentualnie ziemniaczaną), aż powstanie gładkie, miękkie ciasto. Nie zagniataj zbyt długo – tylko do połączenia składników.

Podziel ciasto na części. Z każdej uformuj wałek i pokrój na ukośne kopytka.

Gotuj porcjami we wrzącej, osolonej wodzie. Gdy wypłyną na wierzch, gotuj jeszcze około 1 minutę, a następnie wyławiaj łyżką cedzakową.

Podawaj z ulubionymi dodatkami – np. zrumienioną bułką tartą na maśle, świeżymi ziołami, śmietaną albo twarożkiem.

Aby uzyskać intensywny kolor, użyj buraka pieczonego – ma mniej wody i bardziej skoncentrowany kolor.

Smacznego! Jeśli chcesz, mogę dodać też przepis na wersję bezglutenową lub wegańską.

Ciesz się smakiem razem ze mną!

Smacznego!

< Powrót
Zobacz również:
Pasta tahini

Składniki: Składniki: 200 g nasion sezamu 2-3 łyżki oleju roślinnego (np. z pestek winogron lub słonecznikowego) Szczypta soli…

Domowy dżem malinowy (bez żelfiksu)

Składniki: 1 kg świeżych malin (dobrze dojrzałych) 500–700 g cukru (w zależności od preferowanej słodkości) 1 łyżka soku…

Roladki z piersi kurczaka.

Cześć SMAKOSZE! Witajcie w 10 lekcji z serii WARSZTATY ZE SMAKIEM ! Zapraszam Was dzisiaj na kulinarną podróż…