Grecka sałatka z ciecierzycą

7.07.2025
Czas przygotowania: 40 minut
Stopień trudności: bardzo łatwe

Składniki:

  • 1 puszka ciecierzycy (odsączona i opłukana)
  • 1 ogórek, pokrojony w kostkę
  • 1/2 szklanki pokruszonego sera feta
  • 1 mała czerwona cebula, pokrojona w cienkie plastry
  • 1-2 pomidory, pokrojone w ćwiartki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka oregano
  • Świeżo mielony czarny pieprz do smaku
  • Świeża pietruszka do dekoracji

Przygotowanie:

W dużej misce wymieszaj ciecierzycę, ogórek, cebulę, pomidory oraz ser feta.

Skrop oliwą z oliwek oraz sokiem z cytryny.

Dopraw oregano i pieprzem do smaku.

Delikatnie wymieszaj składniki, aby wszystko dobrze się połączyło.

Na koniec udekoruj sałatkę świeżo posiekaną pietruszką.

Podawaj od razu lub schłodź w lodówce przez około 30 minut przed podaniem, aby smaki się przegryzły.

Ciesz się smakiem razem ze mną!

Smacznego!

< Powrót
Zobacz również:
Przepis na aromatyczną marynatę do wieprzowiny

Składniki: (porcja na ok. 1,2 kg mięsa) 4 łyżki oliwy z oliwek (lub oleju roślinnego) 2 łyżki sosu…

Deserki OREO w pucharkach

Składniki (na 4 porcje):250 g serka mascarpone300 ml śmietanki 30% lub 36%2–3 łyżki cukru pudru (do smaku)100 g…

Przepis na marynowane marchewki w słoiku

Składniki: (1 duży słoik ok. 700 ml) Marchewka – 500 g (świeża, średniej grubości) Czosnek – 2–3 ząbki…