Pieczony schab w ketchupie

10.06.2022
Czas przygotowania: 0 minut
Stopień trudności: bardzo łatwe

Szybki przepis z wykorzystaniem jedynie 5 głównych składników.  Obiad banalnie prosty i bardzo smaczny.  Jednogarnkowe danie, w którym schab jest miękki. A to wszystko dzięki grubym plastrom cebuli. Wypróbuj przepis i przekonaj się sam.

Składniki:
  • 500 g ziemniaków
  • 200 g pomidorków koktajlowych
  • 500 g schabu w plastrach
  • 2 duże cebule
  • 6 łyżek ketchupu
Przygotowanie:

Przygotuj naczynie żaroodporne. Ziemniaki pokrój w dowolne, drobne kształty- im mniejsze tym szybciej się upieką . Schab obtocz w ketchupie. Cebulę pokrój w grube plastry. Na dno naczynia wyłóż ziemniaki. Na wierzch ziemniaków połóż schab przekładany  pokrojoną cebulą. Cebula musi być pokrojoną w grubsze plastry tak by okryć schab (wtedy schab wychodzi miekki). Do okoła schabu połóż  pokrojone pomidorki koktajlowe. Całość podlej wodą. Zamknij naczynie.  Piecz przez ok. 45 minut w 190° grzanie góra-dół.

Ps. Jeśli lubisz delikatną słodycz w jedzeniu ziemniaki polej syropem z agawy lub miodem. W połączeniu z ketchupem daje to świetny smak!

Smacznego!

< Powrót
Zobacz również:
Makaronowa sałatka z 5 składników z pomidorkami koktajlowymi

Zesmakuj ze mną pysznej, zdrowej i banalnie prostej w przygotowaniu sałatki makaronowej. Do jej przygotowania potrzebujesz tylko 5…

Piernikowy chlebek bananowy 

Składniki na chlebek bananowy: 350 g rozgniecionych bananów 250 g mąki pszennej lub orkiszowej 80 g roztopionego masła…

Zupa ZBÓJA.

Cześć SMAKOSZE! Witajcie w 36 lekcji z serii WARSZTATY ZE SMAKIEM ! Dziś przenosimy się do magicznego świata,…