Pieczony schab w ketchupie
Szybki przepis z wykorzystaniem jedynie 5 głównych składników. Obiad banalnie prosty i bardzo smaczny. Jednogarnkowe danie, w którym schab jest miękki. A to wszystko dzięki grubym plastrom cebuli. Wypróbuj przepis i przekonaj się sam.

Składniki:
- 500 g ziemniaków
- 200 g pomidorków koktajlowych
- 500 g schabu w plastrach
- 2 duże cebule
- 6 łyżek ketchupu
Przygotowanie:
Przygotuj naczynie żaroodporne. Ziemniaki pokrój w dowolne, drobne kształty- im mniejsze tym szybciej się upieką . Schab obtocz w ketchupie. Cebulę pokrój w grube plastry. Na dno naczynia wyłóż ziemniaki. Na wierzch ziemniaków połóż schab przekładany pokrojoną cebulą. Cebula musi być pokrojoną w grubsze plastry tak by okryć schab (wtedy schab wychodzi miekki). Do okoła schabu połóż pokrojone pomidorki koktajlowe. Całość podlej wodą. Zamknij naczynie. Piecz przez ok. 45 minut w 190° grzanie góra-dół.
Ps. Jeśli lubisz delikatną słodycz w jedzeniu ziemniaki polej syropem z agawy lub miodem. W połączeniu z ketchupem daje to świetny smak!
Smacznego!