Duszony schab w sosie ciemnym

10.06.2022
Czas przygotowania: 0 minut
Stopień trudności: bardzo łatwe

Schab, który ze swojej miękkości rozpływa się w ustach, a do tego ziemniaki i mizeria ze szczypiorkiem. To przepis na szybki domowy obiad, pełen smaków i aromatów.  Przygotuj go i przekonaj się sam.

Składniki:
  • 1kg mięsa wieprzowego (u mnie schab, jeśli robisz takie mięsko pierwszy raz wybierz łopatkę lub szynkę, łatwiej uzyskać efekt miękkości)
  • 2 marchewki
  • 1 duża cebula 
  • 2 czerwone papryki 
  • Przyprawa do mięsa 
  • Olej 
Przygotowanie:

Mięso pokrój na cienkie plastry. Rozbij je tłuczkiem do mięs y dość cienko. Mięso posyp obficie przyprawami. Rozgrzej patelnię. Wlej olej i smaż mięso z każdej strony do mocnego zarumienienia. Wyciągnij usmażone mięso i na tą samą patelnię włóż pokrojone w duże kawałki warzywa: cebulkę, paprykę, a także  marchewkę. Podsmaż je dosłownie 2 minuty.  Na usmażone warzywa połóż wcześniej usmażone mięso, dodaj 2 łyżki mąki. Całość wymieszaj- tak by mąka obtoczyła mięso. Zaraz po tym jak wymieszasz mięso, zalej je wrzątkiem tak by całe było przykryte wodą. Zakryj patelnię przykrywką i duś na małym ogniu przez minimum 40 minut.

I gotowe

Taki domowy obiad  najlepiej smakuje z ziemniaczkami i mizerią ze szczypiorkiem

Smacznego!

< Powrót
Zobacz również:
Soczysty schab z warzywami i serową pierzynką

Składniki: 4 plastry dobrej jakości schabu  4 plastry pomidora malinowego  1/2 żółtej papryki sól i pieprz do smaku…

Naleśniki po CHŁOPSKU

Dziś mówimy "naleśniki", a konkretnie "po chłopsku"! Przygotujcie się na prawdziwy festiwal smaków, który zabierze Was w podróż…

Przepis na aromatyczną marynatę do wieprzowiny

Składniki: (porcja na ok. 1,2 kg mięsa) 4 łyżki oliwy z oliwek (lub oleju roślinnego) 2 łyżki sosu…