Zupa pomidorowa z mięsem mielonym

Składniki:
- 500 g mielonego mięsa (np. wołowina, wieprzowina lub mieszane)
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2-3 duże pomidory (lub 1 puszka pomidorów krojonych)
- 1 litr bulionu warzywnego lub mięsnego
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka cukru (opcjonalnie)
- Sól i pieprz do smaku
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- Świeża pietruszka do posypania
- 2 łyżki oliwy z oliwek do smażenia
- 1 łyżka masła (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Cebulę pokrój w drobną kostkę, czosnek posiekaj. Pomidory sparz wrzątkiem, obierz ze skóry i pokrój w kostkę, jeśli używasz świeżych. Jeśli korzystasz z pomidorów z puszki, możesz je od razu dodać do garnka.
W dużym garnku rozgrzej oliwę z oliwek i masło (jeśli używasz). Dodaj mielone mięso i smaż je, aż się zarumieni. Po usmażeniu mięsa, zdejmij je z garnka i odłóż na chwilę.
W tym samym garnku dodaj pokrojoną cebulę i czosnek. Smaż na średnim ogniu, aż cebula stanie się miękka i szklista.
Do garnka dodaj pokrojone pomidory lub pomidory z puszki oraz koncentrat pomidorowy. Wymieszaj całość i gotuj przez kilka minut, aby pomidory puściły sok.
Dodaj bulion do garnka oraz przyprawy: sól, pieprz, oregano i opcjonalnie cukier. Włóż z powrotem mięso do garnka. Gotuj na małym ogniu przez 20-30 minut, aż smaki się połączą.
Na koniec spróbuj zupę i dopraw ją do smaku, jeśli trzeba.
Podawaj zupę gorącą, posypaną świeżą pietruszką. Możesz podać ją z grzankami lub ulubionym pieczywem.
Ciesz się smakiem razem ze mną!
Smacznego!