Naleśniki z bitą śmietaną, truskawkami i sosem truskawkowym

8.07.2025
Czas przygotowania: 60 minut
Stopień trudności: bardzo łatwe

Składniki:Na ciasto naleśnikowe:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1 szklanka mleka
  • 1 łyżka oleju
  • Szczypta soli
  • 1 łyżeczka cukru (opcjonalnie)

Na nadzienie:

  • 200 ml śmietany kremówki 30% (do ubicia)
  • 1-2 łyżki cukru pudru

Na sos truskawkowy:

  • 200 g truskawek
  • 2 łyżki cukru (lub do smaku)
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

Dodatkowo:

  • Cukier puder do posypania
  • Świeże truskawki do dekoracji
  • Liście mięty do dekoracji

Przygotowanie:

W misce wymieszaj mąkę, jajko, mleko, olej, sól i opcjonalnie cukier. Ubijaj składniki do uzyskania gładkiej konsystencji i odstaw na 30 minut, by ciasto odpoczęło. Na rozgrzaną patelnię wylej odrobinę oleju i smaż cienkie naleśniki na złocisty kolor z obu stron. Gotowe naleśniki układaj na talerzu.

W międzyczasie w osobnej misce ubij śmietanę kremówkę z cukrem pudrem, aż uzyskasz sztywną masę. W rondelku podgrzewaj truskawki z cukrem i sokiem z cytryny, mieszając, aż powstanie gładki sos. Jeśli sos jest zbyt rzadki, gotuj go przez kilka minut, aż zgęstnieje.

Na każdym naleśniku nałóż łyżkę bitej śmietany, a następnie zwiń go w rulon. Ułóż naleśniki na talerzu, polej sosem truskawkowym, udekoruj świeżymi truskawkami i listkami mięty. Na koniec posyp całość cukrem pudrem.

Ciesz się smakiem razem ze mną!

Smacznego!

< Powrót
Zobacz również:
Puszyste pancakes z owocami

Składniki: Porcja: ok. 10 sztukCzas przygotowania: 20 minut Składniki: Na placuszki: 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżka cukru…

Roladki z piersi kurczaka.

Cześć SMAKOSZE! Witajcie w 10 lekcji z serii WARSZTATY ZE SMAKIEM ! Zapraszam Was dzisiaj na kulinarną podróż…

Kiszone liście buraka

Składniki: 10 pęczków liści młodych buraków (z łodyżkami) 2 główki czosnku (obrane ząbki) 2 pęczki koperku (najlepiej z…