Domowe ogórki konserwowe z cebulą do słoików

8.07.2025
Czas przygotowania: 60 minut
Stopień trudności: bardzo łatwe

Składniki:

  • 2 kg ogórków gruntowych
  • 3 średnie cebule
  • 1 l wody
  • 1 szklanka octu 10%
  • 5 łyżek cukru
  • 2 łyżki soli kamiennej niejodowanej
  • 1 łyżeczka gorczycy na słoik
  • 3 ziarna ziela angielskiego na słoik
  • 1 liść laurowy na słoik
  • 1-2 ząbki czosnku na słoik
  • koperek świeży (gałązka lub baldachim)

Przygotowanie:

Umyj ogórki i pokrój je w grubsze plasterki.

Obierz cebulę i pokrój ją w cienkie piórka.

Włóż do wyparzonych słoików ogórki, cebulę, czosnek, gorczycę, ziele angielskie, liść laurowy i koperek.

Zagotuj wodę z octem, cukrem i solą – dokładnie wymieszaj, aż wszystko się rozpuści.

Gorącą zalewą zalej ogórki w słoikach do pełna.

Zakręć dokładnie słoiki i pasteryzuj przez 10 minut od momentu zagotowania wody. Odstaw do góry dnem do całkowitego wystygnięcia

Ciesz się smakiem razem ze mną!

Smacznego!

< Powrót
Zobacz również:
Szarlotka jak u mamy

Składniki: Spód: ok. 200 g biszkoptów podłużnych lub herbatników Masa jabłkowa: 1 kg jabłek (najlepiej szara reneta lub…

Kalafior z bułką tartą i masłem

Składniki: 1 średni kalafior 2 łyżki masła 3 łyżki bułki tartej sól do smaku świeży koperek do posypania…

Pączki w 15 minut

Składniki: 300 g twarogu z wiaderka  300 g mąki pszennej  2 duże jajka lub 3 małe  2 czubate…