Domowe ogórki konserwowe z cebulą do słoików

Składniki:
- 2 kg ogórków gruntowych
- 3 średnie cebule
- 1 l wody
- 1 szklanka octu 10%
- 5 łyżek cukru
- 2 łyżki soli kamiennej niejodowanej
- 1 łyżeczka gorczycy na słoik
- 3 ziarna ziela angielskiego na słoik
- 1 liść laurowy na słoik
- 1-2 ząbki czosnku na słoik
- koperek świeży (gałązka lub baldachim)
Przygotowanie:
Umyj ogórki i pokrój je w grubsze plasterki.
Obierz cebulę i pokrój ją w cienkie piórka.
Włóż do wyparzonych słoików ogórki, cebulę, czosnek, gorczycę, ziele angielskie, liść laurowy i koperek.
Zagotuj wodę z octem, cukrem i solą – dokładnie wymieszaj, aż wszystko się rozpuści.
Gorącą zalewą zalej ogórki w słoikach do pełna.
Zakręć dokładnie słoiki i pasteryzuj przez 10 minut od momentu zagotowania wody. Odstaw do góry dnem do całkowitego wystygnięcia
Ciesz się smakiem razem ze mną!
Smacznego!