Pasztet warzywno-mięsny

Składniki:
- 500 g mięsa mielonego (najlepiej z łopatki, indyka lub mieszane)
- 2 marchewki
- 1 pietruszka (korzeń)
- 1/2 selera (małego)
- 1 mała cukinia (bez pestek)
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 szklanki zielonego groszku (świeżego lub mrożonego)
- 3 jajka
- 1/2 szklanki bułki tartej lub kaszy manny
- 2 łyżki oleju
- sól, pieprz do smaku
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- (opcjonalnie) świeży koperek lub natka
Przygotowanie:
Marchew, pietruszkę, seler i cukinię zetrzyj na dużych oczkach tarki.
Cebulę posiekaj drobno, czosnek przeciśnij.
Podsmaż cebulę na oleju, dodaj warzywa i duś razem kilka minut, aż lekko zmiękną.
Na koniec dodaj groszek i wymieszaj, odstaw do przestudzenia.
W dużej misce połącz mięso, warzywa, jajka, bułkę tartą, przyprawy i zioła.
Wymieszaj całość dokładnie – najlepiej ręką.
Przełóż masę do wyłożonej papierem foremki keksowej (ok. 25×10 cm).
Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 60–70 minut, aż wierzch się zrumieni.
Po upieczeniu odstaw do wystudzenia – najlepiej kroi się na zimno.
Możesz dodać ugotowaną soczewicę, ugotowane jajko do środka albo ser żółty. Pasztet idealnie smakuje z chrzanem, żurawiną lub na kanapce z ogórkiem kiszonym.
Ciesz się smakiem razem ze mną!
Smacznego!