Ciasto z borówkami

8.07.2025
Czas przygotowania: 80 minut
Stopień trudności: bardzo łatwe

Składniki:

Składniki:

Ciasto:

  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego (lub 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego)
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego (gęstego)
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 i 1/2 szklanki borówek (świeżych lub mrożonych)

Do podania:

  • cukier puder do posypania
  • świeża mięta (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Jajka ubij z cukrem i cukrem wanilinowym na jasną, puszystą masę.

Powoli wlej olej, ciągle miksując.

Dodaj jogurt – krótko wymieszaj.

Wsyp przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i solą – wymieszaj tylko do połączenia składników.

Przelej masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia (np. 24×24 cm lub tortownica 24 cm).

Na wierzch wyłóż borówki, lekko wciskając.

Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C (góra-dół) przez 45–50 minut, aż patyczek będzie suchy.

Po wystudzeniu oprósz cukrem pudrem.

Jeśli używasz mrożonych borówek – nie rozmrażaj ich, tylko oprósz lekko mąką i wyłóż na ciasto.

Jogurt możesz zastąpić kefirem lub maślanką.

Ciesz się smakiem razem ze mną!

Smacznego!

< Powrót
Zobacz również:
Szarlotka Inaczej- ciasto z prażonymi jabłkami, delicjami i kremem mascarpone

Zesmakuj ze mną szarlotki, ale nie takiej zwykłej- przygotowanej inaczej. Jasny, delikatny biszkopt, prażone jabłka z zieloną galaretką,…

Chłodnik ogórkowo-rzodkiewkowy z koperkiem

Składniki: 3 świeże ogórki gruntowe 6-8 rzodkiewek 1 litr kefiru lub maślanki Pęczek świeżego koperku Sól i pieprz…

Malinowa chmurka

Składniki: (na blaszkę 24x24 cm): Spód biszkoptowy: 3 jajka 3 łyżki cukru 3 łyżki mąki pszennej (typ 450…