Grzanki z nadziewanymi grillowanymi pieczarkami

10.06.2022
Czas przygotowania: 0 minut
Stopień trudności: bardzo łatwe

Pieczarki nadziewane mięsem mielonym, orzechami i dużą ilością koperku to połączenie idealne. A do tego chrupiąca grzanka z wędzonym serem i lekko pikantymi kiełkami rzodkiewki- szybkie, a zarazem efektowne śniadanie, dzięki któremu nabierzesz energii na cały poranek.

Składniki:
  • 250 g pieczarek
  • 150 g mięsa mielonego z indyka
  • 30 g orzechów włoskich
  • pęczek koperku
  • jajko
  • chleb tostowy
  • 100 g sera żółtego wędzonego
  • kiełki rzodkiewki
Przygotowanie:

Pieczarki umyj, osusz i usuń nóżki. Mięso mielone przełóż do miski. Dodaj jajko, posiekane orzechy i drobno pokrojony koperek. Dopraw solą i pieprzem. Całość wymieszaj. Pieczarki nadziewaj farszem. Grilluj na  grillu elektrycznym przez 7 minut (jeśli nie masz grilla użyj piekarnika- 180° grzanie góra dół 15 minut). Minutę przed wyjęciem pieczarek przygotuj pieczywo. Na rozgrzaną patelnię połóż chleb tostowy. Smaż go na suchej patelni do uzyskania złocistego koloru. Na gorące pieczywo połóż plaster sera wędzonego, następnie grillowane pieczarki, kiełki rzodkiewki i młode liście sałaty.  

I gotowe

Zdrowo, szybko, a przede wszystkim smacznie!

Smacznego!

< Powrót
Zobacz również:
Sałatka z cukinii i papryki w pikantno-pomidorowej zalewie

Składniki: (ok. 4 słoiki 500 ml) 1 kg młodej cukinii 500 g czerwonej papryki 1 średnia cebula 2…

Sos czosnkowy z pietruszką

Składniki: 200 g jogurtu naturalnego gęstego lub greckiego 3 łyżki majonezu 3–4 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę) 2…

Syrop z czarnego bzu (z owoców)

Składniki: 1 kg dojrzałych owoców czarnego bzu (tylko bez szypułek!) 600–800 g cukru (w zależności od tego, jak…