Pasztet z żurawiną – przepis domowy

8.07.2025
Czas przygotowania: 180 minut
Stopień trudności: łatwe

Składniki:

Mięso i warzywa:

  • 500 g łopatki wieprzowej
  • 300 g wątróbki drobiowej (np. z kurczaka)
  • 200 g boczku surowego lub podgardla
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera (ok. 100 g)
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku

Dodatki:

  • 2 jajka
  • 1 bułka pszenna namoczona w mleku
  • 1/2 szklanki suszonej żurawiny (można namoczyć wcześniej w ciepłej wodzie lub w porto)
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka tymianku
  • sól i pieprz do smaku
  • masło do smażenia + do formy
  • bułka tarta do wysypania formy

Przygotowanie:

Mięso, boczek i warzywa gotuj w wodzie z odrobiną soli do miękkości (ok. 60–70 minut).

Osobno podsmaż wątróbkę na maśle razem z posiekaną cebulą i czosnkiem, aż się zarumieni.

Po przestudzeniu zmiel wszystko przez maszynkę do mięsa – najlepiej dwukrotnie.

Do masy dodaj jajka, przyprawy, odciśniętą bułkę i żurawinę. Delikatnie wymieszaj, by żurawina się nie rozpadła.

Formę (np. keksówkę) wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą.

Przełóż masę, lekko dociśnij.

Piecz w temperaturze 180°C przez 60–75 minut. Góra powinna być lekko zarumieniona.

Po upieczeniu odstaw do całkowitego wystudzenia.

Najlepszy smak pasztet osiąga po kilku godzinach w lodówce.

Podawaj na zimno – z pieczywem, konfiturą z żurawiny lub chrzanem. Świetnie komponuje się z czerwonym winem lub sokiem z czarnej porzeczki.

Ciesz się smakiem razem ze mną!

Smacznego!

< Powrót
Zobacz również:
Zupa kalafiorowa z koperkiem (w wersji domowej, zabielanej)

Składniki: 1 mały kalafior (ok. 500 g) 2–3 średnie ziemniaki 1 marchewka 1/2 pietruszki (korzeń) – opcjonalnie 1…

Maślane rogale z gryczaną kruszonką 🥐

Składniki na ciasto drożdzowe: 550 g mąki orkiszowej/pszennej140 ml mleka roślinnego/krowiego35 g świeżych drożdży 3 płaskie łyżeczki soli100 g…

Jesienne kluski na parze (pampuchy) z duszonymi śliwkami

Zesmakuj ze mną jesiennych pampuchów. Słodki smak bułek w połączeniu z kwaśną śliwką to coś naprawdę pysznego. Mięta…