Jajecznica na mleku z rogalem francuskim

10.06.2022
Czas przygotowania: 0 minut
Stopień trudności: bardzo łatwe

Jajecznica na mleku z dużą ilością warzyw to zdecydowanie moje ulubione śniadanie. Czym się różni od zwykłej jajecznicy? Jest delikatniejsza, bardziej aromatyczna, a do tego lekka i zdrowa. Maślany francuski rogal dopełnia ją w tłuszcze i węgle, które dodają energii na cały poranek.

Składniki:
  • 6 pieczarek
  • 1 mały pomidor malinowy
  • 3 łyżki mleka
  • 2 jajka
  • 3 plastry szynki
  • 8 g masła
  • rogal maślany
  • szczypiorek
Przygotowanie:

Pieczarki umyj, pokrój w cienkie plastry, a następnie usmaż na maśle. Dodaj pokrojoną w kostkę szynkę i pomidora. Całość duś przez minutę. Po tym czasie wbij jajka i  dodaj mleko. Od tego momentu mieszaj jajecznicę dość energicznie przez około 3 minuty w zależności jaki stopień wysmażenia lubisz. Usmażoną jajecznicę posyp szczypiorkiem. Podawaj z rogalem maślanym, który idealnie dopełni białkowe śniadanie w tłuszcze i węglowodany.

I gotowe

Smacznego!

< Powrót
Zobacz również:
Faszerowana cukinia z mięsem i serem

Składniki: (na 2 porcje): 2 średnie cukinie 250 g mięsa mielonego (np. wołowego, drobiowego lub mieszanego) 1 mała…

Ogórki konserwowe z chili w słoikach – ostre, chrupiące i idealne jako dodatek do obiadu lub kanapek

Składniki: 2 kg małych ogórków gruntowych 1–2 czerwone papryczki chili (w zależności od ostrości) 6 ząbków czosnku 2…

Przepis na śniadaniowe grillowane kiełbaski z papryką i cebulą

Składniki: 4 dobre kiełbaski wieprzowe (ok. 400 g) 1 duża cebula 2 czerwone papryki 2 łyżki oleju rzepakowego…