Sałatka z ogórków i papryki na zimę

8.07.2025
Czas przygotowania: 60 minut
Stopień trudności: bardzo łatwe

Składniki:

  • 2 kg ogórków gruntowych (pokrojonych w grube plastry)
  • 2 czerwone papryki (pokrojone w paski)
  • 2 żółte papryki (pokrojone w paski)
  • 3 marchewki (pokrojone w cienkie plasterki)
  • 2 duże cebule (pokrojone w półplasterki)
  • 2 łyżki soli kamiennej niejodowanej
  • 5 łyżek cukru
  • 1 szklanka octu 10%
  • 1 szklanka oleju
  • 1 łyżeczka ziaren gorczycy (na każdy słoik)
  • 1 łyżeczka ziaren pieprzu (na każdy słoik)
  • 2-3 liście laurowe (pokruszone, na całość)
  • 5 ząbków czosnku (po 1 ząbku do każdego słoika)

Przygotowanie:

Ogórki umyj i pokrój w grube plastry.

Papryki oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w paski.

Marchewkę obierz i pokrój w cienkie plasterki.

Cebulę pokrój w półplasterki.

Wszystkie warzywa przełóż do dużej miski, dodaj sól i dokładnie wymieszaj.

Odstaw na 3–4 godziny, aż puszczą sok.

W osobnym naczyniu wymieszaj cukier, ocet i olej.

Do każdego słoika włóż ząbek czosnku, łyżeczkę gorczycy i pieprzu.

Następnie wkładaj ciasno warzywa.

Zalej zalewą, uzupełniając do 1–1,5 cm poniżej brzegu słoika.

Zakręć słoiki i pasteryzuj przez 15 minut od momentu zagotowania wody (w dużym garnku wyłożonym ściereczką).

Wyjmij słoiki, odwróć do góry dnem i zostaw do ostygnięcia. Przechowuj w chłodnym i ciemnym miejscu.

Ciesz się smakiem razem ze mną!

Smacznego!

< Powrót
Zobacz również:
Cynamonowe warkocze drożdżowe (Kanelbullar)

Składniki: Na ciasto: 500 g mąki pszennej (typ 450–550) 200 ml mleka (ciepłego) 80 g masła (roztopionego) 80…

Kotleciki warzywne z brokułem i jajkiem

Składniki: Składniki (na ok. 10–12 kotlecików): 1 średni brokuł (ok. 400–500 g) 2 jajka na twardo 1 jajko…

Przepis na domowe trufle czekoladowe

Składniki: (ok. 20–24 sztuki) 200 g gorzkiej czekolady (min. 60% kakao) 100 ml śmietanki 30–36% 25 g masła…