Pieczony bakłażan z mozzarellą, pomidorami i bazylią

8.07.2025
Czas przygotowania: 60 minut
Stopień trudności: bardzo łatwe

Składniki:

(na 2 porcje):

  • 1 średni bakłażan
  • 2–3 pomidory (najlepiej mięsiste, np. malinowe lub roma)
  • 1 kulka mozzarelli (ok. 125 g)
  • kilka listków świeżej bazylii
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz
  • suszone oregano
  • opcjonalnie: czosnek, płatki chili

Przygotowanie:

Pokrój bakłażana w plastry o grubości ok. 1–1,5 cm.

Posól z obu stron i odstaw na 15–20 minut, by puścił sok (pozbywa się goryczki).

Osusz ręcznikiem papierowym.

Plastry bakłażana możesz podpiec w piekarniku (10 minut w 200°C) lub podsmażyć z obu stron na niewielkiej ilości oliwy, aż się zarumienią.

Na każdy plaster bakłażana połóż plaster mozzarelli, a na wierzch plaster pomidora.

Posyp solą, pieprzem, oregano i skrop oliwą.

Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C na 10–15 minut, aż ser się roztopi.

Gotowe danie udekoruj listkami bazylii i ewentualnie skrop jeszcze raz dobrą oliwą z oliwek.

Świetnie sprawdzi się jako:

  • przystawka,
  • lekka kolacja,
  • dodatek do grilla lub danie wegetariańskie.

Ciesz się smakiem razem ze mną!

Smacznego!

< Powrót
Zobacz również:
Przepis na pastę z tuńczyka do kanapek

Składniki: 1 duża puszka tuńczyka w sosie własnym (ok. 180–200 g po odsączeniu) 2–3 łyżki majonezu 1 łyżka…

Soczysta pierś z kurczaka pod serową pierzynką 

Składniki na cztery porcje: Pierś z kurczaka (2 połówki) Cukinia( 1 sztuka) Pomidorki koktajlowe ( 100 g) Ser…

Przepis na ciasto „3 bit”

Składniki: (blacha 25×30 cm, ok. 12–16 kawałków) Warstwa herbatników (na każdą z trzech warstw) ok. 2 opakowania herbatników…