Zapiekanka z kalafiora, brokuła i sera

8.07.2025
Czas przygotowania: 60 minut
Stopień trudności: bardzo łatwe

Składniki:

  • 1 mały kalafior
  • 1 mały brokuł
  • 200 g startego żółtego sera (np. cheddar, gouda)
  • 250 ml śmietanki 30%
  • 1 ząbek czosnku (opcjonalnie)
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz do smaku
  • masło do wysmarowania naczynia

Przygotowanie:

Podziel kalafior i brokuł na różyczki.

Gotuj w osolonej wodzie lub na parze przez ok. 5 minut (powinny pozostać lekko twarde), następnie odcedź.

W rondelku podgrzej śmietankę.

Dodaj połowę startego sera i mieszaj do rozpuszczenia.

Dopraw solą, pieprzem, gałką muszkatołową i ewentualnie czosnkiem przeciśniętym przez praskę.

Naczynie do zapiekania posmaruj masłem.

Ułóż różyczki kalafiora i brokuła.

Polej sosem serowym i posyp pozostałym serem.

Wstaw do nagrzanego piekarnika (180°C, góra-dół) na 20–25 minut, aż ser się zrumieni.

Możesz dodać podsmażoną cebulę, ziemniaki, kurczaka lub makaron.

Dla bardziej chrupiącej skórki – posyp z wierzchu bułką tartą przed pieczeniem.

To świetna propozycja dla całej rodziny – szybko znika ze stołu!

Ciesz się smakiem razem ze mną!

Smacznego!

< Powrót
Zobacz również:
Góra lodowa

Składniki: Ciemny biszkopt (na 2 blaty): 5 jajek 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki pszennej 1/3 szklanki kakao…

Soczysty schab- pieczony w całości

Zesmakuj ze mną soczystego schabu pieczonego w całości, który smakuje wspaniale jako wędlina na kanapki, jak również jako…

Szyszki z kajmakiem/krówkami- dwa przepisy

Składniki: 1.    Szyszki z kajmakiem (po ok. 12–15 sztuk każdej wersji) Składniki 380 g kajmaku z puszki 120…