Zapiekanka z kalafiora, brokuła i sera

Składniki:
- 1 mały kalafior
- 1 mały brokuł
- 200 g startego żółtego sera (np. cheddar, gouda)
- 250 ml śmietanki 30%
- 1 ząbek czosnku (opcjonalnie)
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól, pieprz do smaku
- masło do wysmarowania naczynia
Przygotowanie:
Podziel kalafior i brokuł na różyczki.
Gotuj w osolonej wodzie lub na parze przez ok. 5 minut (powinny pozostać lekko twarde), następnie odcedź.
W rondelku podgrzej śmietankę.
Dodaj połowę startego sera i mieszaj do rozpuszczenia.
Dopraw solą, pieprzem, gałką muszkatołową i ewentualnie czosnkiem przeciśniętym przez praskę.
Naczynie do zapiekania posmaruj masłem.
Ułóż różyczki kalafiora i brokuła.
Polej sosem serowym i posyp pozostałym serem.
Wstaw do nagrzanego piekarnika (180°C, góra-dół) na 20–25 minut, aż ser się zrumieni.
Możesz dodać podsmażoną cebulę, ziemniaki, kurczaka lub makaron.
Dla bardziej chrupiącej skórki – posyp z wierzchu bułką tartą przed pieczeniem.
To świetna propozycja dla całej rodziny – szybko znika ze stołu!
Ciesz się smakiem razem ze mną!
Smacznego!