Kurczak z kalafiorem w kremowym sosie

8.07.2025
Czas przygotowania: 60 minut
Stopień trudności: bardzo łatwe

Składniki:

(na 3–4 porcje):

  • 500 g filetu z kurczaka (pierś lub udko bez skóry), pokrojonego w kostkę
  • 1 mały kalafior, podzielony na różyczki
  • 1 szklanka śmietanki 30% (kremówki)
  • 1/2 szklanki bulionu (warzywny lub drobiowy)
  • 1 mała cebula, posiekana
  • 2 ząbki czosnku, przeciśnięte
  • 1 łyżka masła + 1 łyżka oleju
  • sól, pieprz
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej (lub ostrej, według upodobań)
  • natka pietruszki do posypania

Przygotowanie:

Na dużej patelni rozgrzej olej z masłem.

Dodaj pokrojonego kurczaka, oprósz solą, pieprzem i papryką.

Smaż przez kilka minut na złoty kolor, a następnie przełóż na talerz.

Na tej samej patelni podsmaż cebulę, a gdy się zeszkli – dodaj czosnek.

Smaż jeszcze 1 minutę.

Dorzuć różyczki kalafiora i smaż przez 3–4 minuty.

Wlej bulion, przykryj i duś ok. 7–10 minut, aż kalafior zmięknie.

Dodaj z powrotem usmażonego kurczaka na patelnię.

Wlej śmietankę, wymieszaj dokładnie i gotuj jeszcze 5–7 minut na małym ogniu, aż sos lekko zgęstnieje.

Posyp świeżą pietruszką.

Podawaj z ryżem, ziemniakami, kaszą lub chlebem.

Możesz dodać też brokuły, groszek lub pieczarki.

Dla bardziej intensywnego smaku dodaj 1 łyżeczkę musztardy lub startego parmezanu.

Ciesz się smakiem razem ze mną!

Smacznego!

< Powrót
Zobacz również:
Makaronowa sałatka z młodym zielonym groszkiem oraz czerwonym pesto🥗

Do jej przygotowania potrzebujesz: 🍜150g makaronu (u mnie to makaron warzywny)150 g groszku zielonego 150 g ciecierzycy ze słoika 🥬1…

Francuskie kwadraty z pesto

Zesmakuj ze mną pysznej przekąski, która świetnie sprawdzi Ci się na każdą imprezę. Do jej przygotowania potrzebujesz tylko…

Racuszki z bananami

Składniki: 2 dojrzałe banany 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki mleka 1 jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia…