Konfitura z płatków róży – aromatyczny, domowy dodatek idealny do herbaty, ciast, naleśników

8.07.2025
Czas przygotowania: 0 minut
Stopień trudności: bardzo łatwe

Składniki:

  • 100 g świeżych płatków róży jadalnej (najlepiej róża damasceńska lub róża stulistna)
  • 200 g cukru
  • sok z 1 cytryny (lub 1 płaska łyżeczka kwasku cytrynowego)
  • 100–150 ml wody

Przygotowanie:

Umyj płatki róży dokładnie, najlepiej płucząc kilka razy w zimnej wodzie.

Odcinaj białe końcówki (mogą być gorzkawe).

W misce zasyp płatki połową cukru i dokładnie ucieraj (drewnianą pałką lub łyżką), aż puszczą sok i staną się ciemniejsze i błyszczące.

Dodaj sok z cytryny – kolor się wzmocni (róż stanie się intensywniejszy).

W rondelku zagotuj wodę z resztą cukru.

Do wrzącego syropu dodaj utarte płatki róży.

Gotuj na małym ogniu przez ok. 10–15 minut, mieszając co jakiś czas.

Gorącą konfiturę przełóż do wyparzonych słoiczków.

Zakręć i odstaw do góry dnem, aż wystygną.

Można też pasteryzować przez 10 minut w 80°C dla dłuższego przechowywania.

Możesz dodać kilka łyżek konfitury do herbaty – działa rozgrzewająco.

Jeśli chcesz, możesz część płatków zblendować, by uzyskać gładszą konsystencję.

Nadaje się również jako baza do domowych kosmetyków, np. maseczek.

Ciesz się smakiem razem ze mną!

Smacznego!

< Powrót
Zobacz również:
Pączki z kremem waniliowym

Składniki: Na ciasto: 500 g mąki pszennej (typ 450–550) 50 g cukru 7 g drożdży instant lub 25…

Kopytka jak u Babci – tradycja na Twoim talerzu

Kopytka to jedno z tych dań, które na stałe wpisały się w tradycję polskiej kuchni. Proste, ale niezwykle…

Zielone kopytka (szpinakowe)

Składniki: 500 g ugotowanych ziemniaków (najlepiej z dnia poprzedniego) 150 g świeżego szpinaku (lub mrożonego, dobrze odsączonego) 1…