MIZERIA W SŁOIKACH NA ZIMĘ

8.07.2025
Czas przygotowania: 60 minut
Stopień trudności: bardzo łatwe

Składniki:

(na ok. 5 słoików 500 ml):

  • 2 kg ogórków gruntowych (średnich)
  • 2 łyżki soli kamiennej (do zasypania ogórków)
  • 2 średnie cebule (białe lub czerwone – według uznania)
Zalewa:
  • 1 szklanka octu 10%
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka wody
  • 1/2 łyżeczki gorczycy (do każdego słoika)
  • 1/2 łyżeczki ziaren pieprzu (opcjonalnie)
  • koper (świeży lub suszony – opcjonalnie)

Przygotowanie:

Umyj ogórki i pokrój je w cienkie plasterki.

Przełóż do dużej miski, zasyp solą i wymieszaj.

Odstaw na minimum 1–2 godziny (można dłużej, np. na noc), aż puszczą sok.

Następnie odciśnij dokładnie z nadmiaru wody.

Obierz i pokrój cebulę w cienkie półplasterki.

Dodaj do ogórków i delikatnie wymieszaj.

Zagotuj w garnku wodę, ocet i cukier – mieszaj aż cukier się rozpuści.

Niech zalewa chwilę przestygnie.

Do wyparzonych słoików wkładaj ogórki z cebulą.

Możesz dodać trochę gorczycy i kopru.

Zalej zalewą do pełna (zostaw ok. 1 cm wolnego miejsca od góry).

Słoiki zakręć i pasteryzuj przez 10–15 minut od momentu zagotowania wody w garnku.

Odstaw do góry dnem do całkowitego wystygnięcia.

Przechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu.

Najlepiej smakują po kilku tygodniach.

Ciesz się smakiem razem ze mną!

Smacznego!

< Powrót
Zobacz również:
Fasolka szparagowa konserwowa na zimę

Składniki: 2 kg fasolki szparagowej (najlepiej żółtej, ale zielona też się nada) 3 łyżki soli (do gotowania) Kilka…

Sałatka śniadaniowa z kremowym dressingiem

Składniki: (2 porcje) Sałatka 2 średnie awokado (razem ok. 400 g miąższu) 3 jajka (L) ¼ czerwonej cebuli…

Krem z pieczonej dyni z lanymi kluskami

Krem z dyni to obowiązkowa pozycja goszcząca na jesiennym stole. Ja przychodzę do Ciebie z propozycją kremu z…