Pomidorki koktajlowe w zalewie

Składniki:
na 5–6 słoików 500 ml:
- ok. 2 kg pomidorków koktajlowych
- 6–8 ząbków czosnku
- świeża bazylia lub pietruszka (po gałązce do każdego słoika)
- gorczyca (opcjonalnie, ½ łyżeczki na słoik)
- ziele angielskie (1–2 kulki na słoik)
- liść laurowy (1 szt. na słoik)
Zalewa:
- 1 litr wody
- 1 szklanka octu spirytusowego 10%
- 1 łyżka soli kamiennej (nie jodowanej)
- 2 łyżki cukru
Przygotowanie:
Dokładnie umyj i wyparz słoiki oraz zakrętki.
Umyj pomidorki i nakłuj je delikatnie wykałaczką (aby nie popękały podczas pasteryzacji).
Obierz czosnek.
Do każdego słoika włóż po 1–2 ząbki czosnku, przyprawy (ziele angielskie, liść laurowy, gorczyca), gałązkę zioła i ciasno ułóż pomidory.
Zagotuj wodę z octem, solą i cukrem. Mieszaj aż do rozpuszczenia składników.
Gorącą zalewą zalej zawartość słoików, zostawiając ok. 1 cm wolnej przestrzeni od góry.
Zakręć dokładnie słoiki.
Pasteryzuj przez 10–15 minut (w garnku z gorącą wodą – woda do ¾ wysokości słoików).
Po pasteryzacji odstaw słoiki do góry dnem na 10 minut, następnie przenieś w chłodne, ciemne miejsce
Uwagi:
Pomidorki będą gotowe do spożycia po ok. 2–3 tygodniach.
W wersji ostrzejszej możesz dodać do słoika plasterek chili lub ziarenko pieprzu cayenne. Można też użyć innych ziół: kopru, estragonu czy cząbru.
Ciesz się smakiem razem ze mną!
Smacznego!