Ogórki korniszone – przepis na zimę

9.07.2025
Czas przygotowania: 60 minut
Stopień trudności: bardzo łatwe

Składniki:

  • 2 kg małych ogórków gruntowych
  • 1 marchewka (pokrojona w cienkie plasterki)
  • 1 korzeń chrzanu (pokrojony w cienkie paski)
  • 5–6 ząbków czosnku
  • kilka gałązek kopru (najlepiej z baldachimem)
  • 10 ziaren ziela angielskiego
  • 5 liści laurowych
  • 2 łyżki gorczycy
  • 1 łyżka pieprzu w ziarnach

Zalewa:

  • 1 litr wody
  • 500 ml octu 10%
  • 3 łyżki soli
  • 5 łyżek cukru

Przygotowanie:

Przygotuj ogórki: Dokładnie je umyj i odetnij końcówki. Marchewkę i chrzan pokrój.

Do każdego słoika włóż:

  • 1–2 ząbki czosnku
  • plasterki marchewki
  • kawałek chrzanu
  • kawałek kopru
  • kilka ziaren gorczycy, pieprzu, ziela angielskiego i 1 liść laurowy

Układaj ogórki ciasno w słoikach.

Zagotuj wodę z octem, solą i cukrem.

Gorącą zalewą zalej ogórki w słoikach.

Zakręć słoiki i pasteryzuj przez 5–7 minut od momentu zagotowania wody.Ostudź, odstaw w ciemne miejsce. Gotowe po ok. 2 tygodniach!

Ciesz się smakiem razem ze mną!

Smacznego!

< Powrót
Zobacz również:
Krupnik z wołowiną i kaszą jęczmienną

Składniki: (na 4–6 porcji): 500 g wołowiny z kością (np. szponder, łopatka, mostek) 1 szklanka kaszy jęczmiennej (np.…

Lepsze niż kotlety de volaille.

Cześć SMAKOSZE! Witajcie w 33 lekcji z serii WARSZTATY ZE SMAKIEM ! Witajcie, miłośnicy kulinarnych wyzwań! Dzisiaj wchodzimy…

Ciasto z truskawkami

Składniki: 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 jajka 100 g masła…