Ogórki kiszone w słoikach na zimę

9.07.2025
Czas przygotowania: 60 minut
Stopień trudności: bardzo łatwe

Składniki:

  • 2 kg ogórków gruntowych (średniej wielkości)
  • 4–5 baldachów kopru (z łodygami)
  • 6–8 ząbków czosnku (obranych)
  • 1 korzeń chrzanu (pokrojony na cienkie paski)
  • liście chrzanu i/lub liście dębu lub wiśni (opcjonalnie – dla chrupkości)
  • 3 płaskie łyżki soli kamiennej niejodowanej
  • około 2 litry przegotowanej, gorącej wody

Przygotowanie:

Ogórki dokładnie umyj i ewentualnie namocz w zimnej wodzie na 2–3 godziny, by były jędrniejsze.

Do wyparzonych słoików włóż na dno: kawałek chrzanu, baldach kopru, 1–2 ząbki czosnku oraz ewentualnie liść chrzanu lub wiśni.

Ułóż ciasno ogórki w słoikach pionowo.

Na wierzch dodaj jeszcze kawałek chrzanu, koper i czosnek.

Zalewa: na każdy litr gorącej wody dodaj 3 płaskie łyżki soli kamiennej, dobrze wymieszaj.

Zalej ogórki gorącą zalewą do pełna. Zakręć słoiki wyparzonymi zakrętkami.

Odstaw słoiki do góry dnem pod koc lub ręcznik na 2–3 dni. Potem przechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu (piwnica/spiżarnia).

Ciesz się smakiem razem ze mną!

Smacznego!

< Powrót
Zobacz również:
Aromatyczna zupa z kiełbasą

Składniki: (na 4 porcje): 300 g kiełbasy (najlepiej podwędzanej) 2–3 ziemniaki (średnie) 1 szklanka makaronu (np. rurki, kolanka)…

Cynamonowe warkocze drożdżowe (Kanelbullar)

Składniki: Na ciasto: 500 g mąki pszennej (typ 450–550) 200 ml mleka (ciepłego) 80 g masła (roztopionego) 80…

Puszyste drożdżowe wiśnianki, czyli słodkie bułeczki z nadzieniem wiśni

Składniki: Ciasto drożdżowe: 500 g mąki pszennej (typ 450–550) 250 ml ciepłego mleka 80 g cukru 1 jajko…