Sałatka na zimę

9.07.2025
Czas przygotowania: 120 minut
Stopień trudności: bardzo łatwe

Składniki:

  • 1 kg ogórków gruntowych
  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • 1 czerwona papryka
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki ziaren gorczycy
  • 2-3 liście laurowe
  • 10 ziaren ziela angielskiego
  • 1 litr wody
  • 100 ml octu (np. spirytusowego)
  • 2 łyżki soli
  • 2 łyżki cukru
  • 4-5 złotych nakrętek do słoików

Przygotowanie:

Ogórki umyj i pokrój na plasterki lub wzdłuż na ćwiartki.

Marchewkę obierz i pokrój w plasterki.

Paprykę umyj, usuń nasiona i pokrój w paski.

Cebulę obierz i pokrój w cienkie plastry.

Czosnek obierz i pokrój na cienkie plasterki.

W garnku zagotuj wodę z solą, cukrem, octem oraz ziarnami gorczycy, zielem angielskim i liśćmi laurowymi. Gotuj przez 2-3 minuty, aż sól i cukier się rozpuszczą.

Do umytych i wyparzonych słoików układaj warzywa, starając się je dobrze upchnąć. Dodaj czosnek i przyprawy (gorczycę, ziele angielskie, liście laurowe).

Gotową, gorącą zalewą zalej warzywa w słoikach, zostawiając 1-2 cm wolnej przestrzeni od brzegu słoika.

Słoiki szczelnie zamknij złotymi nakrętkami.

Słoiki pasteryzuj przez około 10-15 minut w gotującej się wodzie (od momentu zagotowania się wody). Po pasteryzacji pozostaw je do wystudzenia.

Po wystudzeniu słoiki przechowuj w chłodnym i ciemnym miejscu przez co najmniej 2-3 tygodnie, aby smaki się przegryzły. Można je spożywać po kilku dniach, ale im dłużej stoją, tym lepsze będą w smaku.

Ciesz się smakiem razem ze mną!

Smacznego!

< Powrót
Zobacz również:
Aromatyczna  zupa kurkowa

Składniki: (4 porcje) 400 g świeżych kurek 3 średnie ziemniaki (ok. 300 g) 1 duża cebula 2 ząbki…

Kiszone liście buraka

Składniki: 10 pęczków liści młodych buraków (z łodyżkami) 2 główki czosnku (obrane ząbki) 2 pęczki koperku (najlepiej z…

Śródziemnomorska sałatka z ciecierzycą, fetą i warzywami

Składniki: 1 puszka ciecierzycy (ok. 240 g po odsączeniu) 1 ogórek (pokrojony w kostkę) 1/2 czerwonej cebuli (pokrojonej…