Sałatka na zimę

Składniki:
- 1 kg ogórków gruntowych
- 2 marchewki
- 1 cebula
- 1 czerwona papryka
- 2-3 ząbki czosnku
- 3 łyżki ziaren gorczycy
- 2-3 liście laurowe
- 10 ziaren ziela angielskiego
- 1 litr wody
- 100 ml octu (np. spirytusowego)
- 2 łyżki soli
- 2 łyżki cukru
- 4-5 złotych nakrętek do słoików
Przygotowanie:
Ogórki umyj i pokrój na plasterki lub wzdłuż na ćwiartki.
Marchewkę obierz i pokrój w plasterki.
Paprykę umyj, usuń nasiona i pokrój w paski.
Cebulę obierz i pokrój w cienkie plastry.
Czosnek obierz i pokrój na cienkie plasterki.
W garnku zagotuj wodę z solą, cukrem, octem oraz ziarnami gorczycy, zielem angielskim i liśćmi laurowymi. Gotuj przez 2-3 minuty, aż sól i cukier się rozpuszczą.
Do umytych i wyparzonych słoików układaj warzywa, starając się je dobrze upchnąć. Dodaj czosnek i przyprawy (gorczycę, ziele angielskie, liście laurowe).
Gotową, gorącą zalewą zalej warzywa w słoikach, zostawiając 1-2 cm wolnej przestrzeni od brzegu słoika.
Słoiki szczelnie zamknij złotymi nakrętkami.
Słoiki pasteryzuj przez około 10-15 minut w gotującej się wodzie (od momentu zagotowania się wody). Po pasteryzacji pozostaw je do wystudzenia.
Po wystudzeniu słoiki przechowuj w chłodnym i ciemnym miejscu przez co najmniej 2-3 tygodnie, aby smaki się przegryzły. Można je spożywać po kilku dniach, ale im dłużej stoją, tym lepsze będą w smaku.
Ciesz się smakiem razem ze mną!
Smacznego!