Pomidory z cebulą w zalewie octowej

9.07.2025
Czas przygotowania: 100 minut
Stopień trudności: bardzo łatwe

Składniki:

  • 2 kg pomidorów (najlepiej twardych, typu Lima lub śliwkowych)
  • 3 duże cebule (białe lub cukrowe)
  • 1 litr wody
  • 1/2 szklanki octu spirytusowego 10%
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżka soli kamiennej (niejodowanej)
  • 2–3 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 ziarenka pieprzu czarnego
  • 1/2 łyżeczki gorczycy
  • 1 mały liść laurowy

Przygotowanie:

Pomidory umyj i pokrój w plasterki lub półplastry (w zależności od wielkości).

Cebulę obierz i pokrój w cienkie piórka.

Warzywa delikatnie wymieszaj w misce.

Do wyparzonych słoików wrzuć przyprawy: gorczycę, pieprz, ziele angielskie i liść laurowy.

Warstwowo układaj pomidory i cebulę aż do wypełnienia słoików.

W garnku zagotuj wodę z octem, solą i cukrem. Mieszaj aż sól i cukier się rozpuszczą.

Gorącą zalewą zalej warzywa w słoikach, pozostawiając ok. 1 cm wolnego miejsca od brzegu.

Słoiki zakręć i pasteryzuj przez 10 minut od momentu zagotowania wody (w garnku z gorącą wodą na dnie).

Wyjmij słoiki, odstaw do góry dnem i pozostaw do całkowitego wystygnięcia.

Ciesz się smakiem razem ze mną!

Smacznego!

< Powrót
Zobacz również:
Serowe placuszki (a'la racuchy) o smaku szarlotki🥞

Zesmakuj ze mną pysznych placuszków z sera białego z dodatkiem jabłek, cynamonu i borówek. Placuszki te smakują jak…

Biszkoptowe ciasto z owocami i kokosową kruszonką

Zesmakuj ze mną pysznego ciasta z sezonowymi owocami, bananem i kokosową kruszonką. Ciasto jest lekkie, a zarazem wilgotne…

Przepis na chia pudding z musem malinowym

Składniki: (4 porcje w szklankach po ok. 200 ml) Na pudding chia 400 ml mleka (krowiego lub roślinnego:…