Ogórki w sosie pomidorowym na zimę

Składniki:
- 2 kg ogórków gruntowych (średniej wielkości)
- 500 g cebuli
- 1 szklanka koncentratu pomidorowego (około 200 g)
- 1/2 szklanki oleju (np. rzepakowego)
- 1/2 szklanki octu 10%
- 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżka soli
- 1 łyżeczka mielonego pieprzu
- 1 łyżeczka ostrej papryki (opcjonalnie)
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
Przygotowanie:
Umyj, obierz (jeśli skórka gruba) i pokrój ogórki w cienkie plasterki.
Cebulę pokrój w cienkie piórka.
W dużym garnku wymieszaj: koncentrat pomidorowy, olej, ocet, cukier, sól oraz przyprawy.
Gotuj przez około 5 minut na małym ogniu, mieszając.
Do sosu dodaj pokrojone ogórki i cebulę.
Gotuj wszystko razem ok. 10 minut, aż ogórki lekko zmiękną.
Gorące warzywa z sosem przełóż do czystych, wyparzonych słoików.
Zakręć szczelnie i pasteryzuj ok. 10 minut od zagotowania w garnku z wodą.
Odstaw słoiki do góry dnem i pozostaw do ostygnięcia.
Przechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu.
Ciesz się smakiem razem ze mną!
Smacznego!