Sałatka wielowarzywna na zimę

Składniki:
- 2 kg ogórków gruntowych (pokrojonych w plasterki)
- 0,5 kg czerwonej papryki (pokrojonej w paseczki)
- 0,5 kg marchewki (startej na tarce o grubych oczkach)
- 0,5 kg cebuli (pokrojonej w piórka)
- 1 szklanka octu 10%
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżka soli kamiennej (niejodowanej)
- 5 łyżek oleju
- 1 płaska łyżeczka gorczycy
- kilka ziaren ziela angielskiego
- kilka liści laurowych
Przygotowanie:
Warzywa umyj i przygotuj – ogórki pokrój w cienkie plasterki, marchewkę zetrzyj, paprykę pokrój w cienkie paski, cebulę w piórka.
Wszystko wrzuć do jednej dużej miski i dokładnie wymieszaj.
W osobnym garnku zagotuj zalewę z podanych składników.
Gorącą zalewę wlej do warzyw, dobrze wymieszaj i odstaw na 3–4 godziny, żeby puściły sok.
Nakładaj warzywa do wyparzonych słoików, uzupełniając zalewą.
Szczelnie zakręć i pasteryzuj 10–15 minut od momentu zagotowania wody.
Odstaw do góry dnem do wystudzenia.
Ciesz się smakiem razem ze mną!
Smacznego!