Sałatka szwedzka do słoików

9.07.2025
Czas przygotowania: 100 minut
Stopień trudności: bardzo łatwe

Składniki:

  • 2 kg ogórków gruntowych (średniej wielkości)
  • 3 cebule
  • 2 marchewki
  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta papryka
  • 1 litr wody
  • 1 szklanka octu 10%
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżki soli kamiennej niejodowanej
  • 1 łyżka gorczycy
  • 1 łyżeczka ziaren pieprzu
  • 4 liście laurowe
  • kilka ziaren ziela angielskiego

Przygotowanie:

Ogórki pokrój w cienkie plasterki.

Cebulę pokrój w półplasterki.

Marchew zetrzyj na tarce o grubych oczkach.

Paprykę pokrój w cienkie paseczki.

Wszystkie warzywa dokładnie wymieszaj w dużej misce.

Składniki zalewy umieść w garnku i doprowadź do wrzenia.

Gotuj przez 2–3 minuty, następnie ostudź lekko.

Warzywa ciasno upychaj w wyparzonych słoikach.

Zalej gorącą zalewą tak, aby całkowicie przykryła warzywa.

Słoiki zakręć i pasteryzuj przez 10 minut od momentu zagotowania wody.

Odstaw do góry dnem, aż ostygną.

Przechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu.

Ciesz się smakiem razem ze mną!

Smacznego!

< Powrót
Zobacz również:
Sałatka z cukinii na zimę (do słoików)

Składniki: 2 kg młodej cukinii (najlepiej z cienką skórką) 3 średnie cebule 3 papryki (np. czerwona, żółta, pomarańczowa)…

Delikatny pasztet pieczony z ziołami i paprykową skorupką

Składniki: (na keksówkę 25×11 cm) Masa mięsna 500 g mięsa z piersi kurczaka (bez skóry) 300 g mięsa…

Ogórki w curry – domowy przepis

Składniki: Na 2–3 kg ogórków gruntowych: 2–3 kg ogórków (najlepiej średniej wielkości, jędrne) 2 cebule 1 marchewka (opcjonalnie)…