Sałatka z ogórków i warzyw na zimę

9.07.2025
Czas przygotowania: 100 minut
Stopień trudności: bardzo łatwe

Składniki:

  • 2 kg ogórków gruntowych (pokrojonych w cienkie plasterki)
  • 500 g marchewki (starta na grubych oczkach)
  • 500 g papryki czerwonej (pokrojonej w paski)
  • 500 g cebuli (pokrojonej w piórka)
  • 3 łyżki gorczycy
  • 2 łyżki soli
  • 1 szklanka octu 10%
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka oleju
  • 1 łyżeczka pieprzu w ziarnach (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Ogórki, marchewkę, cebulę i paprykę pokrój i przełóż do dużej miski.

Dodaj sól i dokładnie wymieszaj.

Odstaw na 3–4 godziny, by warzywa puściły sok.

Do garnka dodaj: ocet, cukier, olej, gorczycę i pieprz.

Doprowadź do wrzenia i gotuj 2–3 minuty.

Warzywa dokładnie odciśnij z nadmiaru soku.

Zalej gorącą zalewą i wszystko dobrze wymieszaj.

Nakładaj sałatkę do wyparzonych słoików.

Zakręć dokładnie.

Pasteryzuj przez 10–15 minut od momentu zagotowania wody.

Odstaw słoiki do góry dnem do ostygnięcia.

Przechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu.

Ciesz się smakiem razem ze mną!

Smacznego!

< Powrót
Zobacz również:
Owsiany omlet z jagodami i jeżynami

Składniki: 2 jajka (każde 50g)70 g mąki owsianej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 70 g jogurtu greckiego 1 łyżka erytrytolu50g jagód 50…

Rolada z indyka nadziewana suszonymi morelami i śliwkami

Składniki: (porcja dla 4–6 osób) 1 duża pierś z indyka (ok. 800–900 g), oczyszczona 100 g suszonych moreli…

Bób w sosie pomidorowym z fetą

Składniki: (na 2–3 porcje): 500 g bobu (świeży lub mrożony) 1 puszka pomidorów krojonych (ok. 400 g) lub…