Sałatka warzywna z fasolą do słoików na zimę

9.07.2025
Czas przygotowania: 100 minut
Stopień trudności: bardzo łatwe

Składniki:

  • 500 g białej fasoli (Jaś lub inna drobna)
  • 2 średnie bakłażany
  • 2 papryki czerwone
  • 2 cebule
  • 2 marchewki
  • 1 puszka pomidorów lub 500 g świeżych pomidorów
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka soli
  • 2 łyżki octu 10%
  • 4–5 łyżek oleju
  • 3–4 ząbki czosnku (opcjonalnie)
  • pieprz i zioła do smaku (np. bazylia, oregano, natka pietruszki)

Przygotowanie:

Fasolę namocz na noc, a następnego dnia ugotuj do miękkości (nie rozgotować!). Odcedź.

Bakłażana pokrój w kostkę, posól i odstaw na 30 minut, następnie opłucz i podsmaż na oleju, aż będzie lekko miękki.

Paprykę, cebulę i marchew pokrój w cienkie paski lub półplasterki.

W dużym garnku rozgrzej olej, podsmaż cebulę z marchewką, dodaj paprykę i czosnek. Duś przez kilka minut.

Dodaj pomidory (świeże obrane ze skórki lub z puszki), koncentrat, cukier, sól, ocet i przyprawy. Gotuj całość ok. 15 minut.

Na końcu dodaj fasolę i bakłażana. Wymieszaj delikatnie i gotuj jeszcze ok. 10 minut.

Gorącą sałatkę przełóż do wyparzonych słoików, zakręć i pasteryzuj 20 minut od zagotowania.

Ciesz się smakiem razem ze mną!

Smacznego!

< Powrót
Zobacz również:
Przepis na sałatkę z brokuła i kalafiora w ziołowo-musztardowym dressingu

Składniki: (4 porcje jako przystawka lub lekka kolacja) 1 średni brokuł (ok. 500 g) 1 średni kalafior (ok.…

Zielone kopytka (szpinakowe)

Składniki: 500 g ugotowanych ziemniaków (najlepiej z dnia poprzedniego) 150 g świeżego szpinaku (lub mrożonego, dobrze odsączonego) 1…

Domowy pasztet pieczony (z mięsa gotowanego i wątróbki)

Składniki: Mięso i dodatki: 700 g łopatki wieprzowej 400 g wątróbki drobiowej (np. z kurczaka) 300 g podgardla…