Cukinia w zalewie musztardowej

Składniki:
- 2 kg młodej cukinii (żółtej lub zielonej)
- 4 ząbki czosnku
- kilka gałązek kopru
- kilka listków laurowych
- 1 łyżka ziaren gorczycy
- kilka ziaren ziela angielskiego
- plasterki ostrej papryki (opcjonalnie)
- 1 litr wody
- 1 szklanka octu spirytusowego 10%
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżka soli
- 3 łyżki musztardy sarepskiej lub delikatesowej
- 100 ml oleju (np. rzepakowego)
Przygotowanie:
Cukinię umyj i pokrój w grube plasterki (ok. 1 cm) – nie trzeba obierać.
Do każdego słoika włóż plasterek czosnku, odrobinę kopru, liść laurowy, kilka ziaren gorczycy i ziela angielskiego.
Ułóż ciasno plastry cukinii, możesz dodać plasterek ostrej papryczki.
W garnku zagotuj wodę z octem, cukrem, solą, olejem i musztardą.
Mieszaj, aż składniki dobrze się połączą i musztarda rozpuści.
Gorącą zalewą zalej cukinię w słoikach.
Zakręć dokładnie wyparzonymi zakrętkami.
Włóż słoiki do garnka wyłożonego ściereczką.
Zalej wodą do 3/4 wysokości słoików i gotuj 10–15 minut od momentu wrzenia.
Wyjmij, odwróć do góry dnem i pozostaw do wystudzenia.
Ciesz się smakiem razem ze mną!
Smacznego!