Cukinia w zalewie musztardowej

9.07.2025
Czas przygotowania: 100 minut
Stopień trudności: bardzo łatwe

Składniki:

  • 2 kg młodej cukinii (żółtej lub zielonej)
  • 4 ząbki czosnku
  • kilka gałązek kopru
  • kilka listków laurowych
  • 1 łyżka ziaren gorczycy
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • plasterki ostrej papryki (opcjonalnie)
  • 1 litr wody
  • 1 szklanka octu spirytusowego 10%
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżka soli
  • 3 łyżki musztardy sarepskiej lub delikatesowej
  • 100 ml oleju (np. rzepakowego)

    Przygotowanie:

    Cukinię umyj i pokrój w grube plasterki (ok. 1 cm) – nie trzeba obierać.

    Do każdego słoika włóż plasterek czosnku, odrobinę kopru, liść laurowy, kilka ziaren gorczycy i ziela angielskiego.

    Ułóż ciasno plastry cukinii, możesz dodać plasterek ostrej papryczki.

    W garnku zagotuj wodę z octem, cukrem, solą, olejem i musztardą.

    Mieszaj, aż składniki dobrze się połączą i musztarda rozpuści.

    Gorącą zalewą zalej cukinię w słoikach.

    Zakręć dokładnie wyparzonymi zakrętkami.

    Włóż słoiki do garnka wyłożonego ściereczką.

    Zalej wodą do 3/4 wysokości słoików i gotuj 10–15 minut od momentu wrzenia.

    Wyjmij, odwróć do góry dnem i pozostaw do wystudzenia.

    Ciesz się smakiem razem ze mną!

    Smacznego!

    < Powrót
    Zobacz również:
    Omlet z truskawkami z 3 składników 

    Składniki: 🥚🥚🥚3 jajka (mi trafiło się jedno z podwójnym żółtkiem) 😃 🍓🍓2 duże truskawki  🥄1 łyżeczka masła  Przygotowanie:…

    Jajecznica w tortilli

    Składniki: 🥚🥚2 jajka (60 g sztuka)🥛50 ml mleka🌯1 mały placek tortilli (50g)🌱50 g szczypiorku🥒150 g cukinii🌶80g papryki czerwonej 🥄8…

    Tartaletki z cytrynowym kremem lemon curd 

    Składniki na tartaletk (6 porcji): 🥛300g mąki pszennej 🥄140g masła 🥄90g cukru drobnego lub erytrytolu 🥄szczypta soli 🥛2…