Mus z pigwy na zimę

10.07.2025
Czas przygotowania: 100 minut
Stopień trudności: bardzo łatwe

Składniki:

  • 2 kg dojrzałych owoców pigwy
  • 1–1,2 kg cukru (w zależności od słodyczy owoców)
  • sok z 1 cytryny
  • 1 szklanka wody

Przygotowanie:

Umyj owoce, przekrój na ćwiartki i usuń gniazda nasienne (uważaj, pigwa jest bardzo twarda – użyj ostrego noża).

Pokrój owoce w mniejsze kawałki.

Do dużego garnka wlej wodę, dodaj pokrojoną pigwę.

Gotuj pod przykryciem na małym ogniu ok. 25–30 minut, aż owoce zmiękną.

Od czasu do czasu mieszaj, by nie przywarły do dna.

Gdy pigwa będzie miękka, zmiksuj całość blenderem ręcznym na gładki mus.

Dodaj cukier i sok z cytryny do gorącej masy.

Gotuj na małym ogniu jeszcze 15–20 minut, aż mus zgęstnieje i lekko się skarmelizuje.

Gorący mus przełóż do wyparzonych słoików.

Zakręć dokładnie złotymi zakrętkami.

Słoiki ustaw w garnku z gorącą wodą (do 3/4 wysokości słoików).

Gotuj 15 minut od momentu zagotowania wody.

Po pasteryzacji odstaw do góry dnem do całkowitego ostygnięcia.

Mus możesz wzbogacić o dodatek imbiru, cynamonu lub wanilii.

Świetnie nadaje się do ciast, naleśników, owsianki lub jako zamiennik jabłkowego musu.

Przechowywać w chłodnym, ciemnym miejscu – trwałość: do 12 miesięcy.

Ciesz się smakiem razem ze mną!

Smacznego!

< Powrót
Zobacz również:
Tartaletki z cytrynowym kremem lemon curd 

Składniki na tartaletk (6 porcji): 🥛300g mąki pszennej 🥄140g masła 🥄90g cukru drobnego lub erytrytolu 🥄szczypta soli 🥛2…

Domowy zakwas z buraków (z czosnkiem i przyprawami)

Składniki: • 1 kg buraków (obranych i pokrojonych w plastry lub kawałki)• 4–5 ząbków czosnku (obranych lub przekrojonych…

Pieczony schab z warzywami pod serową pierzynką – sekret soczystego mięsa.

Pieczony schab z warzywami pod serową pierzynką to danie, które łączy w sobie soczystość mięsa, aromatyczną mieszankę pieczonych…