Sałatka z ogórków w sosie pomidorowym (na zimę)

Składniki:
- 3 kg ogórków gruntowych
- 1 kg cebuli
- 1 kg papryki czerwonej
- 2 puszki koncentratu pomidorowego (2 × 200 g) lub 1 litr passaty
- 3/4 szklanki cukru
- ¾ szklanki octu 10%
- 3/4 szklanki oleju roślinnego
- 2 łyżki soli
- 1 łyżka pieprzu mielonego (lub do smaku)
- 2 ząbki czosnku (opcjonalnie – przeciśnięte)
- 1 łyżka słodkiej papryki (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Ogórki pokrój w cienkie plasterki (ze skórką).
Paprykę oczyść i pokrój w cienkie paseczki.
Cebulę pokrój w piórka lub cienkie półkrążki.
Wymieszaj ogórki z cebulą, papryką, solą i cukrem. Odstaw na 2–3 godziny, aby puściły sok.
W dużym garnku zagotuj koncentrat pomidorowy z octem, olejem, pieprzem i ewentualnie czosnkiem i papryką.
Gotuj ok. 5 minut.
Do gotującego się sosu dodaj odciśnięte warzywa (nie wylewaj soku – można dodać część do garnka).
Gotuj całość przez 15–20 minut na średnim ogniu, mieszając.
Gorącą sałatkę nakładaj do wyparzonych słoików, mocno ubijając.
Zakręć dokładnie
Słoiki pasteryzuj przez 15 minut od momentu wrzenia wody (w garnku z wodą do 3/4 wysokości słoików).
Sałatka nabiera smaku po kilku tygodniach.
Idealna do mięs, na kanapki, do dań z grilla czy na szybki obiad. Przechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu nawet do 12 miesięcy.
Ciesz się smakiem razem ze mną!
Smacznego!