Leczo po polsku (do słoików na zimę)

10.07.2025
Czas przygotowania: 100 minut
Stopień trudności: bardzo łatwe

Składniki:

  • 2 kg cukinii (młoda, ze skórką; starszą obierz i usuń gniazda nasienne)
  • 1 kg czerwonej papryki
  • 1 kg pomidorów (lub 1 litr passaty)
  • 500 g cebuli
  • 3–4 ząbki czosnku
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki soli
  • 3 łyżki cukru
  • 1 płaska łyżeczka pieprzu
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej (można dodać też ostrej)
  • 100 ml oleju roślinnego
  • 1 łyżka octu 10% (opcjonalnie – dla lepszej trwałości)

Przygotowanie:

Cukinię pokrój w półplasterki lub kostkę.

Paprykę w paski lub kostkę.

Pomidory sparz, obierz ze skórki, pokrój w kostkę.

Cebulę pokrój w piórka, czosnek drobno posiekaj.

Na oleju zeszklij cebulę.

Dodaj czosnek i paprykę – smaż 5 minut.

Dodaj cukinię i pomidory. Gotuj na średnim ogniu przez ok. 25–30 minut, aż warzywa zmiękną.

Dodaj koncentrat, sól, cukier, przyprawy i ocet.

Gotuj jeszcze 10 minut, mieszając co jakiś czas.

Gorące leczo przełóż do wyparzonych słoików.

Dokładnie zakręć złotymi nakrętkami.

Włóż słoiki do garnka z gorącą wodą (do 3/4 wysokości).

Pasteryzuj przez 20 minut od zagotowania.

Można dodać bakłażana, marchewkę lub selera – wtedy leczo będzie bardziej warzywne.

Do wersji z mięsem dodaj podsmażoną kiełbasę lub mięso mielone. Leczo świetnie smakuje z ryżem, kaszą, makaronem lub jako samodzielne danie.

Ciesz się smakiem razem ze mną!

Smacznego!

< Powrót
Zobacz również:
Przepis na pyszne ciasto z jeżynami i kruszonką

Składniki: (na blaszkę ok. 20×20 cm) Ciasto podstawowe (kruche) 250 g mąki pszennej 100 g cukru pudru 1…

SZARLOTKA

Składniki: (blacha 20×30 cm, ok. 12–16 porcji) Ciasto kruche 300 g mąki pszennej 100 g cukru pudru szczypta…

Soczysty schab- pieczony w całości

Zesmakuj ze mną soczystego schabu pieczonego w całości, który smakuje wspaniale jako wędlina na kanapki, jak również jako…