Śliwki w syropie do słoików

Składniki:
- 2 kg dojrzałych, jędrnych śliwek (najlepiej węgierek)
- 1 litr wody
- 500 g cukru
- 2–3 goździki do każdego słoika (opcjonalnie)
- kawałek kory cynamonu (opcjonalnie)
- sok z 1/2 cytryny (opcjonalnie, dla lepszej trwałości i smaku)
Przygotowanie:
Umyj, osusz i przekrój na pół, usuń pestki.
Jeśli wolisz, możesz zostawić śliwki w całości – nakłuj je wtedy wykałaczką.
Do garnka wlej wodę, dodaj cukier i ewentualnie sok z cytryny.
Gotuj aż cukier się całkowicie rozpuści, a syrop lekko zgęstnieje (ok. 5 minut od zagotowania).
Do wyparzonych słoików ciasno ułóż połówki śliwek (skórką do ścianki słoika).
Możesz do każdego słoika włożyć goździk i/lub odrobinę cynamonu.
Zalej owoce gorącym syropem, zostawiając około 1 cm wolnej przestrzeni od brzegu słoika.
Zakręć słoiki (najlepiej złotymi nakrętkami) i pasteryzuj:
W garnku z wodą (do 3/4 wysokości słoików) gotuj przez:
10–15 minut dla śliwek połówkowych
15–20 minut dla śliwek w całości
Odstaw słoiki do góry dnem do całkowitego ostygnięcia.
Syrop możesz zrobić mniej słodki – np. 400 g cukru na 1 litr wody.
Doskonałe do ciast, lodów, naleśników, owsianki, mięsa lub po prostu prosto ze słoika.
Przechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu – najlepiej smakują po kilku tygodniach.
Ciesz się smakiem razem ze mną!
Smacznego!