Zapiekanki z chleba tostowego

10.06.2022
Czas przygotowania: 0 minut
Stopień trudności: bardzo łatwe

Pokażę Ci jak można wykorzystać chleb tostowy. Nie ma nic prostszego niż te zapiekanki. Przepis jest banalnie prosty i szybki w przygotowaniu. Zrób zapiekanki razem ze mną i rozpocznij dzień od pełnowartościowego posiłku, bogatego zarówno w białko, węglowodany oraz niezbędne tłuszcze.

Składniki:
  • 6 kromek chleba tostowego
  • 6 plastrów salami
  • 2 jajka
  • 2 łyżki jogurtu greckiego
  • tarty ser mozrella
  • koperek
  • 150 g pomidorków  koktajlowych
  • 50 ml mleka
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie:

Przygotuj 6 kokilek. Do każdej z nich włóż chleb tostowy tak by powstał koszyczek. Do każdego koszyczka włóż salami, pomidorki koktajlowe oraz tarty ser mozarella. Do miseczki wbij jajka, dodaj jogurt grecki i mleko, dopraw solą i wymieszaj. Masą jajeczną zalej kokilki z chlebem. Ponownie posyp serem mozarella. Piecz w piekarniku 10 minut w 190° grzanie góra-dół.

Smacznego!

< Powrót
Zobacz również:
Przepis na klasyczną  bruschettę z pomidorami- wersja śniadaniowa

Składniki: 1 mała bagietka lub ciabatta (ok. 200 g) 3 dojrzałe pomidory (ok. 300 g) 1–2 ząbki czosnku…

Ogórki małosolne

Składniki: 1 kg świeżych ogórków gruntowych (średniej wielkości) 1 litr wody 1 płaska łyżka soli kamiennej niejodowanej (na…

Ciasto z truskawkami i kruszonką

Składniki: Ciasto: 150 g masła (miękkiego) 150 g cukru 3 jajka 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 200 g mąki…