Cukinia z koperkiem na zimę

Składniki:
- 2 kg młodej cukinii
- 2 cebule
- 1 duży pęczek koperku
- 1 czubata łyżka soli
- 3/4 szklanki cukru
- 1/2 szklanki octu 10%
- 1 łyżka gorczycy
- 1 łyżka ziaren pieprzu
- 3 ząbki czosnku (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Cukinię umyj i zetrzyj na grubych oczkach tarki (nie obieraj, jeśli jest młoda).
Cebulę pokrój w drobną kostkę, koperek posiekaj.
Wszystko włóż do dużej miski, zasyp solą, wymieszaj i odstaw na 2 godziny.
Po tym czasie odciśnij nadmiar soku.
W rondlu zagotuj zalewę: ocet, cukier, gorczycę, pieprz i przeciśnięty czosnek.
Gorącą zalewę wlej do warzyw, wymieszaj.
Nakładaj do wyparzonych słoików, zakręć.
Pasteryzuj przez 15 minut od momentu zagotowania wody.
Ciesz się smakiem razem ze mną!
Smacznego!