Cukinia z koperkiem na zimę

10.07.2025
Czas przygotowania: 100 minut
Stopień trudności: bardzo łatwe

Składniki:

  • 2 kg młodej cukinii
  • 2 cebule
  • 1 duży pęczek koperku
  • 1 czubata łyżka soli
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki octu 10%
  • 1 łyżka gorczycy
  • 1 łyżka ziaren pieprzu
  • 3 ząbki czosnku (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Cukinię umyj i zetrzyj na grubych oczkach tarki (nie obieraj, jeśli jest młoda).

Cebulę pokrój w drobną kostkę, koperek posiekaj.

Wszystko włóż do dużej miski, zasyp solą, wymieszaj i odstaw na 2 godziny.

Po tym czasie odciśnij nadmiar soku.

W rondlu zagotuj zalewę: ocet, cukier, gorczycę, pieprz i przeciśnięty czosnek.

Gorącą zalewę wlej do warzyw, wymieszaj.

Nakładaj do wyparzonych słoików, zakręć.

Pasteryzuj przez 15 minut od momentu zagotowania wody.

Ciesz się smakiem razem ze mną!

Smacznego!

< Powrót
Zobacz również:
Ciasto szpinakowe z truskawkami

Składniki: Ciasto: 250 g świeżego szpinaku (baby lub młodego) 3 jajka 150 g cukru 180 ml oleju roślinnego…

Marynowane grzybki leśne w occie – klasyczne, aromatyczne i idealne na zimę.

Składniki: Grzyby: 1 kg świeżych grzybów leśnych (np. maślaki, podgrzybki, borowiki, kurki) 1 łyżeczka soli do gotowania 2…

Surówka z czerwonej kapusty, papryki i jabłka

Zesmakuj ze mną jesiennej surówki z czerwonej kapusty. Przepis znajdziesz poniżej Składniki: 1/2 małej główki czerwonej kapusty1 papryka…