Tosty z jajkiem poche, awokado, szynką parmeńską i rukolą
Chrupiące tosty w połączeniu z rozpływającym się żółtkiem, szynką parmeńską i rukolą… To kolejna, szybka w przygotowaniu propozycja śniadania bogatego w pełnowartościowe składniki. Zdrowe śniadanie nie musi być nudne. Gwarantuje Ci, że Twoje kubki smakowe będą chciały więcej. Poniżej przepis.

Składniki:
- 4 kromki chleba tostowego pełnoziarnistego
- 1 awokado Hass
- 2 plastry szynki parmeńskiej
- jajko
- garść Rukoli
- sok z cytryny
- czarnuszka
Przygotowanie:
Wlej do garnka wodę i ją zagotuj. W tym samym czasie przygotuj tosty. Na chleb połóż pokrojone awokado (1 tost- 1/2 awokado). Całość obwicie skrop cytryną. Przykryj drugą kromką chleba. Piecz w opiekaczu. W gotującej się wodzie zrób łyżką wir. Następnie wbij w środek wiru jajko i delikatnie mieszaj. Po około 2 minutach jajko poche jest gotowe do wyjęcia. Na talerz kładziemy garść Rukli. Następnie kładziemy tosty, a na nie szynkę parmeńską. Na wierzch kładziemy jajko poche. Jajko przecinamy tak by żółtko wylało się na tosty. Całość posypujemy czarnuszką.
Smacznego!