Tosty z jajkiem poche, awokado, szynką parmeńską i rukolą

10.06.2022
Czas przygotowania: 0 minut
Stopień trudności: bardzo łatwe

Chrupiące tosty w połączeniu z rozpływającym się żółtkiem, szynką parmeńską i rukolą… To kolejna, szybka w przygotowaniu propozycja śniadania bogatego w pełnowartościowe składniki. Zdrowe śniadanie nie musi być nudne. Gwarantuje Ci, że Twoje kubki smakowe będą chciały więcej. Poniżej przepis.

Składniki:
  • 4 kromki chleba tostowego pełnoziarnistego
  • 1 awokado Hass
  • 2 plastry szynki parmeńskiej
  • jajko
  • garść Rukoli
  • sok z cytryny
  • czarnuszka
Przygotowanie:

Wlej do garnka wodę i ją zagotuj. W tym samym czasie przygotuj tosty. Na chleb połóż pokrojone awokado (1 tost- 1/2 awokado). Całość obwicie skrop cytryną. Przykryj drugą kromką chleba. Piecz w opiekaczu. W gotującej się wodzie zrób łyżką wir. Następnie wbij w środek wiru jajko i delikatnie mieszaj. Po około 2 minutach jajko poche jest gotowe do wyjęcia. Na talerz kładziemy garść Rukli. Następnie kładziemy tosty, a na nie szynkę parmeńską. Na wierzch kładziemy jajko poche. Jajko przecinamy tak by żółtko wylało się na tosty. Całość posypujemy czarnuszką.

Smacznego!

< Powrót
Zobacz również:
Knedle ze śliwkami

Zesmakuj ze mną knedli ze śliwkami. Knedle to smak jesieni. Ja knedle podaję ze słodką śmietanką lub jogurtem…

Surówka z białej kapusty z marchewką i pietruszką

Składniki: (porcja na 2 słoiki po ok. 500 ml lub 4–6 porcji) 1/2 główki białej kapusty (ok. 600…

Przepis na śniadaniowe grillowane kiełbaski z papryką i cebulą

Składniki: 4 dobre kiełbaski wieprzowe (ok. 400 g) 1 duża cebula 2 czerwone papryki 2 łyżki oleju rzepakowego…