Powidła śliwkowe z czekoladą i korzenną nutą

Składniki:
- 2 kg dojrzałych śliwek węgierek (bez pestek)
- 300 g cukru (opcjonalnie, według smaku i słodkości owoców)
- 1 tabliczka (100 g) gorzkiej czekolady (minimum 70% kakao)
- 2 łyżeczki cynamonu
- 3-4 goździki (zmielone)
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika lub szczypta gałki muszkatołowej
- 1 łyżka kakao (dla głębszego koloru)
- 2 łyżki octu balsamicznego (opcjonalnie, podkreśla smak)
Przygotowanie:
Śliwki umyj, wypestkuj i pokrój na ćwiartki.
Wrzuć je do szerokiego garnka o grubym dnie i gotuj na małym ogniu przez ok. 2 godziny, mieszając co jakiś czas, aż zredukują objętość i zgęstnieją.
Po tym czasie dodaj cukier (jeśli używasz) oraz przyprawy: cynamon, goździki, kakao i gałkę muszkatołową.
Gotuj kolejną godzinę, mieszając często – powidła nie mogą się przypalić!
Dodaj posiekaną czekoladę oraz ocet balsamiczny (jeśli chcesz) i gotuj jeszcze 10–15 minut, aż całość się połączy.
Gorące powidła przełóż do wyparzonych słoików, zakręć i postaw do góry dnem do ostygnięcia lub pasteryzuj przez 10 minut.
Przechowuj w chłodnym i ciemnym miejscu – idealne do ciast, naleśników, tostów i jako świąteczny prezent.
Ciesz się smakiem razem ze mną!
Smacznego!