Przepis na pastę z papryki do słoików

10.07.2025
Czas przygotowania: 100 minut
Stopień trudności: bardzo łatwe

Składniki:

  • 2 kg czerwonej papryki
  • 2 cebule
  • 5 ząbków czosnku
  • 2 łyżki octu (10%)
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 100 ml oleju rzepakowego
  • pieprz do smaku
  • opcjonalnie: ostra papryka dla wersji pikantnej

Przygotowanie:

Paprykę umyj, usuń gniazda nasienne i pokrój na kawałki.

Cebulę obierz i pokrój w piórka.

Czosnek obierz i posiekaj drobno.

W dużym garnku rozgrzej olej.

Wrzuć cebulę, smaż przez 5 minut, dodaj czosnek i paprykę.

Duś warzywa pod przykryciem przez 20–30 minut aż będą miękkie.

Dodaj sól, cukier, ocet i pieprz. Gotuj kolejne 10 minut.

Całość zmiksuj blenderem na gładką masę.

Gorącą pastę przełóż do wyparzonych słoików.

Zakręć i pasteryzuj przez 15 minut.

Odstaw słoiki do góry dnem i pozostaw do ostudzenia.

Przechowuj w chłodnym i ciemnym miejscu.

Ciesz się smakiem razem ze mną!

Smacznego!

< Powrót
Zobacz również:
Schab ze śliwką

Składniki: (4 porcje) 1 kg łopatki lub schabu wieprzowego (czyli 1 duży płat) 12–16 suszonych śliwek bez pestek…

Ogórki konserwowe (na zimę)

Składniki: Na 1 słoik 900 ml: ok. 6–8 ogórków gruntowych (małe lub średnie) 2–3 plastry marchwi (opcjonalnie) 2…

Budyniowy biszkopt. 

Cześć SMAKOSZE! Witajcie w 16 lekcji z serii WARSZTATY ZE SMAKIEM ! Witajcie, pasjonaci słodkich eksploracji! Dziś pragnę…