Kolorowa sałatka warzywna do słoików na zimę

10.07.2025
Czas przygotowania: 100 minut
Stopień trudności: bardzo łatwe

Składniki:

  • 2 kg ogórków gruntowych (pokrojone w cienkie plasterki)
  • 500 g marchwi (starta na grubych oczkach)
  • 500 g białej kapusty (drobno poszatkowana)
  • 2 czerwone papryki (pokrojone w kostkę lub paseczki)
  • 2 zielone papryki (jak wyżej)
  • 3 średnie cebule (pokrojone w piórka)
  • 1 łyżka soli kamiennej

Zalewa:

  • 1 szklanka octu spirytusowego 10%
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 szklanki oleju (np. rzepakowego)
  • 1 łyżeczka pieprzu w ziarnach
  • 1 łyżeczka gorczycy
  • 3–4 liście laurowe
  • 5–6 ziaren ziela angielskiego
  • 1 litr wody

Przygotowanie:

Pokrojone warzywa wymieszaj w dużej misce z 1 łyżką soli. Odstaw na 2 godziny, aby puściły sok.

Wszystkie składniki zalewy zagotuj w dużym garnku.

Odciśnij nadmiar soku z warzyw. Następnie włóż je do wyparzonych słoików, dość ciasno, ale bez ugniatania.

Zalej gorącą zalewą, zostawiając około 1–1,5 cm wolnej przestrzeni od brzegu.

Zakręć słoiki i pasteryzuj przez ok. 15 minut (licząc od momentu zagotowania wody).

Po pasteryzacji postaw słoiki do góry dnem i zostaw do wystygnięcia. Przechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu.

Można dodać ząbek czosnku lub odrobinę chili do każdego słoika, jeśli lubisz ostrzejszy smak.

Sałatka będzie gotowa do jedzenia po ok. 2 tygodniach.

Zachowuje chrupkość i piękny kolor nawet po kilku miesiącach.

Ciesz się smakiem razem ze mną!

Smacznego!

< Powrót
Zobacz również:
Ogórki konserwowe z papryką

Składniki: 1 kg ogórków gruntowych 1 czerwona papryka 2 łyżki soli kamiennej (na każdy litr wody) 1 litr…

Suszone pomidory w oliwie – domowy przysmak

Składniki: 3 kg dojrzałych pomidorów (najlepiej podłużnych, np. lima lub roma) 1–2 główki czosnku Suszone zioła: oregano, bazylia,…

Cukinie faszerowane mięsem i warzywami

Składniki (na 2-3 porcje): 2 średnie cukinie 250 g mięsa mielonego (wołowe, wieprzowe lub mieszane) 1 mała cebula…