Sos pomidorowy z kukurydzą do słoików na zimę

10.07.2025
Czas przygotowania: 100 minut
Stopień trudności: bardzo łatwe

Składniki:

(na ok. 6–7 słoików po 500 ml):

  • 2,5 kg dojrzałych pomidorów (np. lima, malinowe)
  • 2 średnie cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju (rzepakowego lub oliwy)
  • 1 puszka kukurydzy (ok. 280 g odsączonej)
  • 1/2 łyżeczki soli (do smaku)
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego (opcjonalnie – dla zagęszczenia)
  • 1 łyżka octu 10% (dla trwałości)
  • (opcjonalnie) szczypta chili lub ziół prowansalskich

Przygotowanie:

Sparz pomidory, obierz ze skórki, usuń twarde części i pokrój na mniejsze kawałki.

Gotuj je w dużym garnku przez ok. 20–30 minut, aż się rozpadną. Następnie zblenduj lub przetrzyj przez sito.

Cebulę pokrój w drobną kostkę, czosnek przeciśnij przez praskę.

Podsmaż na oleju do zeszklenia i dodaj do pomidorów.

Do pomidorowej bazy dodaj przyprawy, cukier, ocet i ewentualnie koncentrat. Gotuj ok. 15 minut.

Odsącz kukurydzę z puszki i dodaj do sosu. Gotuj razem jeszcze 10 minut.

Gorący sos przełóż do wyparzonych słoików, zakręć.

Pasteryzuj słoiki przez 15–20 minut od zagotowania wody.

Sos po otwarciu trzymaj w lodówce i spożyj w ciągu kilku dni.

Jeśli chcesz wersję ostrzejszą – dodaj chili lub tabasco.

Możesz dodać też inne warzywa: paprykę, marchewkę lub czerwoną fasolę – wyjdzie z tego świetna baza do chili sin carne.

Ciesz się smakiem razem ze mną!

Smacznego!

< Powrót
Zobacz również:
Pieczony schab z żółtym serem i pieczarkami 

Zesmakuj ze mną schabu pod serową pierzynką. Pyszny obiad w dosłownie 35 minut. Skusisz się? Przepis poniżej. Składniki…

Leczo po polsku (do słoików na zimę)

Składniki: 2 kg cukinii (młoda, ze skórką; starszą obierz i usuń gniazda nasienne) 1 kg czerwonej papryki 1…

Pieczony kalafior w całości z serem

Składniki: 1 kalafior (średni, cały) 3 łyżki oliwy z oliwek lub roztopionego masła 1 ząbek czosnku (przeciśnięty przez…