Kompot z pigwy do słoików

Składniki:
- 2 kg owoców pigwy (dojrzałej)
- 1,5 litra wody
- 500–700 g cukru (w zależności od upodobań)
- (opcjonalnie) 1 laska cynamonu lub kilka goździków do każdego słoika
- sok z 1 cytryny (żeby owoce nie ciemniały)
Przygotowanie:
Dokładnie umyj owoce, przekrój, usuń gniazda nasienne.
Pokrój w cienkie plasterki lub ćwiartki. Wrzucaj do miski z wodą i sokiem z cytryny, aby nie ściemniały.
Zagotuj wodę z cukrem. Mieszaj, aż cukier się rozpuści.
Do wyparzonych słoików włóż pokrojoną pigwę (ok. 3/4 objętości słoika).
Możesz dodać goździki lub kawałek cynamonu dla aromatu.
Zalej gorącą zalewą tak, by przykryć owoce.
Zakręć słoiki i pasteryzuj przez 20–25 minut od zagotowania (słoiki 0,5–0,7 l).
Po pasteryzacji postaw słoiki do góry dnem i zostaw do całkowitego wystudzenia.
Kompot z pigwy jest nie tylko smaczny, ale i zdrowy – idealny na przeziębienia i wspomaganie odporności.
Można go pić samodzielnie lub rozcieńczać wodą.
Owoce po zlaniu kompotu można wykorzystać do konfitury lub do ciast.
Ciesz się smakiem razem ze mną!
Smacznego!