Kompot z pigwy do słoików

10.07.2025
Czas przygotowania: 100 minut
Stopień trudności: bardzo łatwe

Składniki:

  • 2 kg owoców pigwy (dojrzałej)
  • 1,5 litra wody
  • 500–700 g cukru (w zależności od upodobań)
  • (opcjonalnie) 1 laska cynamonu lub kilka goździków do każdego słoika
  • sok z 1 cytryny (żeby owoce nie ciemniały)

Przygotowanie:

Dokładnie umyj owoce, przekrój, usuń gniazda nasienne.

Pokrój w cienkie plasterki lub ćwiartki. Wrzucaj do miski z wodą i sokiem z cytryny, aby nie ściemniały.

Zagotuj wodę z cukrem. Mieszaj, aż cukier się rozpuści.

Do wyparzonych słoików włóż pokrojoną pigwę (ok. 3/4 objętości słoika).

Możesz dodać goździki lub kawałek cynamonu dla aromatu.

Zalej gorącą zalewą tak, by przykryć owoce.

Zakręć słoiki i pasteryzuj przez 20–25 minut od zagotowania (słoiki 0,5–0,7 l).

Po pasteryzacji postaw słoiki do góry dnem i zostaw do całkowitego wystudzenia.

Kompot z pigwy jest nie tylko smaczny, ale i zdrowy – idealny na przeziębienia i wspomaganie odporności.

Można go pić samodzielnie lub rozcieńczać wodą.

Owoce po zlaniu kompotu można wykorzystać do konfitury lub do ciast.

Ciesz się smakiem razem ze mną!

Smacznego!

< Powrót
Zobacz również:
Fasolka szparagowa z kurczakiem w sosie sojowo-sezamowym

Składniki: (na 2–3 porcje): 400 g żółtej fasolki szparagowej (świeżej lub mrożonej) 300 g filetu z kurczaka, pokrojonego…

Pączki z kremem pistacjowym

Składniki: na ciasto (ok. 12–14 sztuk): 500 g mąki pszennej (typ 450–550) 50 g cukru 7 g suchych…

Ogórki korniszone – przepis Babci Marysi

Składniki: Na 5–6 słoików 0,5 l: 2 kg małych ogórków gruntowych 5–6 ząbków czosnku 5–6 liści laurowych 10–15…