Sałatka warstwowa z brokułem i szynką

10.07.2025
Czas przygotowania: 60 minut
Stopień trudności: bardzo łatwe

Składniki:

  • 1 brokuł (średni)
  • 200 g szynki (np. drobiowej, konserwowej – pokrojonej w kostkę)
  • 4 jajka (ugotowane na twardo)
  • 250 g pieczarek
  • 1 mała cebula
  • 2–3 łyżki majonezu
  • sól, pieprz do smaku
  • odrobina oleju do smażenia

Przygotowanie:

Oddziel białka od żółtek.

Białka zetrzyj na tarce na grubych oczkach.

Żółtka zetrzyj osobno i odłóż – będą na wierzch.

Układanie warstw (najlepiej w obręczy kuchennej):

Od dołu:

  • Pieczarki z cebulką
  • Białka jajek
  • Pokrojona szynka
  • Brokuły wymieszane z odrobiną majonezu
  • Warstwa startych żółtek na wierzch
  • (opcjonalnie: możesz dodać cienką warstwę majonezu między warstwami)

Wstaw sałatkę na minimum 1 godzinę do lodówki, aby smaki się przegryzły i warstwy lekko się związały.

Możesz dodać ser żółty, czosnek do majonezu lub orzechy włoskie do brokułów. Świetnie sprawdza się na święta, imprezy i przyjęcia.

Ciesz się smakiem razem ze mną!

Smacznego!

< Powrót
Zobacz również:
Pasta tahini

Składniki: Składniki: 200 g nasion sezamu 2-3 łyżki oleju roślinnego (np. z pestek winogron lub słonecznikowego) Szczypta soli…

Wiśniowy sernik na herbatnikowym spodzie z kruszonką

Składniki:  (tortownica Ø20 cm) Spód i  boki 200 g herbatników (najlepiej maślanych) 100 g masła, rozpuszczonego Masa serowa…

Beza PAVLOVA z kremem lemon curd

Zesmakuj ze mną Królowej-bezy PAVLOVA z kremem lemon curd, figami oraz miętą. Jedni bezę kochają. Drudzy trochę mniej…