Sałatka warstwowa z brokułem i szynką

Składniki:
- 1 brokuł (średni)
- 200 g szynki (np. drobiowej, konserwowej – pokrojonej w kostkę)
- 4 jajka (ugotowane na twardo)
- 250 g pieczarek
- 1 mała cebula
- 2–3 łyżki majonezu
- sól, pieprz do smaku
- odrobina oleju do smażenia
Przygotowanie:
Oddziel białka od żółtek.
Białka zetrzyj na tarce na grubych oczkach.
Żółtka zetrzyj osobno i odłóż – będą na wierzch.
Układanie warstw (najlepiej w obręczy kuchennej):
Od dołu:
- Pieczarki z cebulką
- Białka jajek
- Pokrojona szynka
- Brokuły wymieszane z odrobiną majonezu
- Warstwa startych żółtek na wierzch
- (opcjonalnie: możesz dodać cienką warstwę majonezu między warstwami)
Wstaw sałatkę na minimum 1 godzinę do lodówki, aby smaki się przegryzły i warstwy lekko się związały.
Możesz dodać ser żółty, czosnek do majonezu lub orzechy włoskie do brokułów. Świetnie sprawdza się na święta, imprezy i przyjęcia.
Ciesz się smakiem razem ze mną!
Smacznego!