Kluski jagodowe z twarogu- jagodowe leniwe

10.07.2025
Czas przygotowania: 60 minut
Stopień trudności: bardzo łatwe

Składniki:

Składniki (na 2–3 porcje):

  • 250 g twarogu półtłustego lub tłustego (dobrze zmielonego)
  • 1 jajko
  • ok. 100 g jagód (świeżych lub mrożonych, rozmrożonych i odsączonych)
  • 1–2 łyżki cukru (opcjonalnie, do smaku)
  • 80–100 g mąki pszennej (plus do podsypywania)
  • szczypta soli

Do podania:

  • gęsta śmietana lub jogurt naturalny
  • cukier puder lub miód
  • świeża mięta (opcjonalnie, do dekoracji)

Przygotowanie:

Twaróg rozgnieć dokładnie widelcem lub zmiel.

Dodaj jajko, cukier, szczyptę soli i jagody.

Wsyp mąkę i delikatnie wymieszaj – masa ma być miękka, ale nie bardzo klejąca (nie dodawaj zbyt dużo mąki, by kluski nie były twarde).

Na oprószonej mąką stolnicy formuj wałeczki i tnij na kluski o długości ok. 4–5 cm.

Możesz też uformować „kopytka” lub inne kształty.

Gotuj kluski w osolonym wrzątku porcjami.

Gdy wypłyną na wierzch, gotuj jeszcze 1–2 minuty i wyjmij łyżką cedzakową.

Podawaj od razu – z kleksem śmietany/jogurtu i odrobiną cukru pudru lub miodu.

Udekoruj listkami mięty dla świeżości.

Możesz użyć mrożonych jagód – dokładnie je odsącz, by masa nie była zbyt rzadka.

Świetnie smakują także z waniliowym serkiem homogenizowanym.

Dobrze komponują się też z malinami lub borówkami zamiast jagód.

Pieczarki drobno posiekaj, cebulę pokrój w kostkę.

Podsmaż cebulę na maśle/oleju, dodaj pieczarki.

Duś, aż odparuje woda. Dopraw solą, pieprzem i ostudź.

Ugotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę lub dokładnie utłucz.

Dodaj jajko, mąkę, sól i pieprz.

Zagnieć ciasto – powinno być miękkie, ale nie lepiące się.

Nabieraj porcję ciasta, rozpłaszcz na dłoni, na środek nałóż farsz.

Zlep brzegi i uformuj kotlet.

Każdy kotlet obtocz w mące, jajku i bułce tartej.

Smaż na złoto na rozgrzanym oleju z obu stron.

Odsącz na papierowym ręczniku.

Farsz możesz wzbogacić o ser żółty, szpinak lub suszone pomidory.

Kotlety smakują doskonale z sosem czosnkowym, koperkowym lub grzybowym. Można je też upiec w piekarniku (ok. 200°C, 20–25 min).

Ciesz się smakiem razem ze mną!

Smacznego!

< Powrót
Zobacz również:
Papryka po Chorwacku

Składniki: 2 kg czerwonej papryki 3 duże cebule 2 szklanki wody 1 szklanka octu 10% 3/4 szklanki cukru…

Sałatka na zimę z ogórków– – z cebulą i koperkiem

Składniki: 2 kg ogórków gruntowych (najlepiej średniej wielkości) 2 cebule (pokrojone w cienkie piórka) 1 pęczek świeżego kopru…

Sałatka z ogórków, marchewki i cebuli w słodko-kwaśnej zalewie

Składniki: (ok. 4 słoiki po 500 ml) 1 kg ogórków gruntowych 3 średnie marchewki 2 średnie cebule 4…