Ogórki w sosie pomidorowym – przepis od Babci Marysi

10.07.2025
Czas przygotowania: 100 minut
Stopień trudności: bardzo łatwe

Składniki:

  • 3 kg ogórków gruntowych (średniej wielkości)
  • 3 cebule
  • 1 litr passaty pomidorowej (lub przecier pomidorowy dobrej jakości)
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka octu 10%
  • 1 szklanka oleju (np. rzepakowego lub słonecznikowego)
  • 2 łyżki soli kamiennej (do przetworów)
  • 1 płaska łyżka mielonego pieprzu
  • 1 płaska łyżka papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka papryki ostrej (opcjonalnie)
  • 3–4 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę)

Przygotowanie:

Ogórki umyj i pokrój w cienkie plasterki. Cebule pokrój w cienkie półplasterki.

W dużej misce wymieszaj ogórki z cebulą i solą. Odstaw na 2 godziny, aż puszczą sok.

W osobnym garnku przygotuj zalewę:

zagotuj passatę pomidorową z cukrem, octem, olejem, przyprawami i czosnkiem.

Gotuj całość 5 minut na małym ogniu.

Odlej nadmiar wody z ogórków, dodaj je do gorącej zalewy i gotuj razem ok. 10 minut – aż ogórki lekko zmiękną.

Gorące ogórki z sosem przekładaj do czystych, wyparzonych słoików. Zakręć mocno złotymi nakrętkami.

Słoiki ustaw w garnku z gorącą wodą (woda do ¾ wysokości słoików),

Pasteryzuj 10–15 minut od momentu zagotowania.

Wyjmij słoiki, odstaw do góry dnem, przykryj kocem i zostaw do wystudzenia.

Przechowuj w chłodnym i ciemnym miejscu (spiżarnia/piwnica). Idealne jako dodatek do obiadu, kanapek lub na grilla.

Ciesz się smakiem razem ze mną!

Smacznego!

< Powrót
Zobacz również:
Zielone kopytka szpinakowe

Składniki: 400 g świeżego szpinaku (lub mrożonego, rozmrożonego i dobrze odciśniętego) 500 g ziemniaków (najlepiej mączystych) 150 g…

Sałatka warzywna na zimę do słoików

Składniki: 2 kg ogórków gruntowych (pokrojonych w cienkie plasterki) 1 kg czerwonej papryki (pokrojonej w paski) 1 kg…

Brzoskwinie w syropie do słoików

Składniki: Na 4 słoiki po ok. 900 ml: 2–2,5 kg dojrzałych, ale jędrnych brzoskwiń 1 litr wody 400…