Ogórki kanapkowe z cebulą – przepis na zimę

11.07.2025
Czas przygotowania: 0 minut
Stopień trudności: bardzo łatwe

Składniki:

Na około 6–7 słoików 500 ml:

  • 2,5 kg ogórków gruntowych (średnich, jędrnych)
  • 2–3 cebule
  • 2 łyżki soli (kamiennej, niejodowanej)

Zalewa:

  • 1 litr wody
  • 1 szklanka octu 10% (200 ml)
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 płaska łyżeczka kurkumy (dla koloru)opcjonalnie
  • 1 łyżka gorczycy
  • 1 łyżeczka nasion kolendry (opcjonalnie)
  • 2 liście laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu

Przygotowanie:

Ogórki umyj i pokrój wzdłuż na ćwiartki lub grubsze plastry (można też zostawić połówki, jeśli są małe).

Cebulę pokrój w cienkie piórka.

W dużej misce wymieszaj ogórki z cebulą i posól je. Odstaw na 2–3 godziny, aby puściły sok. Następnie odcedź.

W garnku zagotuj wszystkie składniki zalewy.

Gotuj 2–3 minuty i zdejmij z ognia.

Do wyparzonych słoików włóż ciasno ogórki z cebulą.

Zalej gorącą zalewą, zostawiając ok. 1 cm wolnej przestrzeni od brzegu.

Zakręć słoiki złotymi nakrętkami.

W garnku z wodą pasteryzuj 10 minut od momentu zagotowania (słoiki 500 ml).

Wyjmij, odstaw do góry dnem, przykryj i pozostaw do ostygnięcia.

Trzymaj w chłodnym, ciemnym miejscu. Gotowe do jedzenia po około 2 tygodniach – najlepsze po kilku miesiącach.

Ciesz się smakiem razem ze mną!

Smacznego!

< Powrót
Zobacz również:
Waniliowy sernik z pistacjami i kandyzowanymi plastrami mandarynek

Spód:200 g herbatników maślanych80 g masła (rozpuszczonego) Masa sernikowa:1 kg twarogu sernikowego (trzykrotnie zmielonego lub z wiaderka)250 g…

Przepis na domowe ogórki konserwowe ze świeżym koperkiem

Składniki: (na 2 słoiki po 700 ml) Ogórki gruntowe – ok. 1 kg (świeże, jędrne, średniej wielkości) Marchewka…

Racuchy z karmelizowanymi gruszkami

Zesmakuj ze mną pysznych racuchów z karmelizowanymi gruszkami i malinami. Pyszne racuchy, które nie wymagają długiego czasu wyrastania.…