Ogórki konserwowe z marchewką i cebulą

Składniki:
Na ok. 6 słoików 900 ml:
- 3 kg małych ogórków gruntowych
- 2 marchewki
- 2 cebule
- 6 gałązek kopru (z baldachimami)
- 6 ziaren ziela angielskiego
- 6 liści laurowych
- 1 łyżeczka gorczycy (po 1/2 łyżeczki na słoik)
- kilka ziaren pieprzu czarnego
Zalewa:
- 2 litry wody
- 1,5 szklanki octu 10% (300 ml)
- 150 g cukru
- 2 łyżki soli kamiennej (niejodowanej)
Przygotowanie:
Ogórki dokładnie umyj i namocz w zimnej wodzie przez 2–3 godziny.
Marchew obierz i pokrój w plasterki.
Cebulę pokrój w piórka.
Do wyparzonych słoików włóż koper, ziele angielskie, liść laurowy, gorczycę i pieprz.
Włóż ciasno ogórki pionowo.
Dodaj po kilka plasterków marchwi i trochę cebuli.
Wszystkie składniki zalewy zagotuj.
Gorącą zalewą zalej ogórki w słoikach (do pełna).
Zakręcone słoiki wstaw do garnka z gorącą wodą (woda do 3/4 wysokości słoików).
Pasteryzuj przez 5–7 minut od momentu zagotowania.
Wyjmij, odwróć do góry dnem i pozostaw do ostygnięcia.
Przechowuj w chłodnym i ciemnym miejscu. Ogórki będą gotowe po około 2–3 tygodniach. Idealne jako dodatek do obiadów lub kanapek.
Ciesz się smakiem razem ze mną!
Smacznego!