Ogórki konserwowe z marchewką i cebulą

11.07.2025
Czas przygotowania: 100 minut
Stopień trudności: bardzo łatwe

Składniki:

Na ok. 6 słoików 900 ml:

  • 3 kg małych ogórków gruntowych
  • 2 marchewki
  • 2 cebule
  • 6 gałązek kopru (z baldachimami)
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 6 liści laurowych
  • 1 łyżeczka gorczycy (po 1/2 łyżeczki na słoik)
  • kilka ziaren pieprzu czarnego

Zalewa:

  • 2 litry wody
  • 1,5  szklanki octu 10% (300 ml)
  • 150 g cukru 
  • 2  łyżki soli kamiennej (niejodowanej)

Przygotowanie:

Ogórki dokładnie umyj i namocz w zimnej wodzie przez 2–3 godziny.

Marchew obierz i pokrój w plasterki.

Cebulę pokrój w piórka.

Do wyparzonych słoików włóż koper, ziele angielskie, liść laurowy, gorczycę i pieprz.

Włóż ciasno ogórki pionowo.

Dodaj po kilka plasterków marchwi i trochę cebuli.

Wszystkie składniki zalewy zagotuj.

Gorącą zalewą zalej ogórki w słoikach (do pełna).

Zakręcone słoiki wstaw do garnka z gorącą wodą (woda do 3/4 wysokości słoików).

Pasteryzuj przez 5–7 minut od momentu zagotowania.

Wyjmij, odwróć do góry dnem i pozostaw do ostygnięcia.

Przechowuj w chłodnym i ciemnym miejscu. Ogórki będą gotowe po około 2–3 tygodniach. Idealne jako dodatek do obiadów lub kanapek.

Ciesz się smakiem razem ze mną!

Smacznego!

< Powrót
Zobacz również:
Kopytka

Składniki: 1 kg ziemniaków 1 jajko ok. 250 g mąki pszennej (plus do podsypania) sól do smaku 150…

Pieczone żeberka wieprzowe z piekarnika

Składniki: Mięso: 1,5–2 kg żeberek wieprzowych (paski lub żeberka z kością) Marynata: 3 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy…

Imprezowa sałatka z 4 podstawowych składników

Zesmakuj ze mną najprostszej, imprezowej sałatki, która smakuje rewelacyjnie. Tortellini i kurczak pieczony w płatkach kukurydzianych to główne…