Sernik z powidłami wiśniowymi i kawową pianką

10.06.2022
Czas przygotowania: 0 minut
Stopień trudności: bardzo łatwe

Nie umiesz piec? Wcale nie musisz. Pokażę Ci jak przygotować banalnie prosty sernik przy użyciu dwóch misek. Jedną z nich będziesz potrzebować do masy serowej, a drugą do przygotowania kawowej pianki. Połączenie wiśniowych powideł sera i kawy sprawi, że na jednym kawałku się nie skończy. Zrób sernik z tego przepisu, zaskocz siebie jak również swoich gości.

Składniki:
  • 1 kg sera mielonego z pudełka,
  • 4 jajka
  • 280 gramów cukru/ zdrowsza wersja u mnie erytrytol
  • 3 budynie waniliowe 
  • 200 ml gęstego jogurtu greckiego
  • 210 ml oleju,
  • 400 ml mleka,
Masa na serniku: 
  • 250g mascarpone
  • 250 ml śmietanki 30%
  • 2 łyżki cukru pudru 
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej 
Dodatkowo:
  • Biszkopty na dno
  • powidła wiśniowe
Przygotowanie:

Biszkoptami włóż dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Na biszkopty wyłóż dżem wiśniowy. Wszystkie składniki na masę serową wymieszaj i wlej na spód. Piecz w piekarniku przez około godzinę w 180 stopniach. Na dno piekarnika włóż drugą blachę zalaną wodą, to spowoduje, że sernik na  100% nie opadnie. Po tym czasie wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i studzić prze około pół godziny. Gdy sernik ostygnie ubić śmietankę, dodać 2 łyżki cukru pudru i kawy, a następnie mascarpone. Gotowy krem wyłóż na sernik, a następnie udekoruj miętą.

Smacznego!

< Powrót
Zobacz również:
Ogórki kiszone w słoikach na zimę

Składniki: 2 kg ogórków gruntowych (średniej wielkości) 4–5 baldachów kopru (z łodygami) 6–8 ząbków czosnku (obranych) 1 korzeń…

Kiszona czerwona kapusta z jabłkiem i pomarańczą

Składniki: Porcje 3 słoiki po 500 ml 1 główka czerwonej kapusty (ok. 1,2 kg po oczyszczeniu) 1 duże…

Zupa kalafiorowa z koperkiem (w wersji domowej, zabielanej)

Składniki: 1 mały kalafior (ok. 500 g) 2–3 średnie ziemniaki 1 marchewka 1/2 pietruszki (korzeń) – opcjonalnie 1…