Sernik z powidłami wiśniowymi i kawową pianką
Nie umiesz piec? Wcale nie musisz. Pokażę Ci jak przygotować banalnie prosty sernik przy użyciu dwóch misek. Jedną z nich będziesz potrzebować do masy serowej, a drugą do przygotowania kawowej pianki. Połączenie wiśniowych powideł sera i kawy sprawi, że na jednym kawałku się nie skończy. Zrób sernik z tego przepisu, zaskocz siebie jak również swoich gości.

Składniki:
- 1 kg sera mielonego z pudełka,
- 4 jajka
- 280 gramów cukru/ zdrowsza wersja u mnie erytrytol
- 3 budynie waniliowe
- 200 ml gęstego jogurtu greckiego
- 210 ml oleju,
- 400 ml mleka,
Masa na serniku:
- 250g mascarpone
- 250 ml śmietanki 30%
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
Dodatkowo:
- Biszkopty na dno
- powidła wiśniowe
Przygotowanie:
Biszkoptami włóż dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Na biszkopty wyłóż dżem wiśniowy. Wszystkie składniki na masę serową wymieszaj i wlej na spód. Piecz w piekarniku przez około godzinę w 180 stopniach. Na dno piekarnika włóż drugą blachę zalaną wodą, to spowoduje, że sernik na 100% nie opadnie. Po tym czasie wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i studzić prze około pół godziny. Gdy sernik ostygnie ubić śmietankę, dodać 2 łyżki cukru pudru i kawy, a następnie mascarpone. Gotowy krem wyłóż na sernik, a następnie udekoruj miętą.
Smacznego!