Sałatka z ogórków z cebulą i koperkiem

11.07.2025
Czas przygotowania: 100 minut
Stopień trudności: bardzo łatwe

Składniki:

  • 2 kg ogórków gruntowych
  • 3 duże cebule
  • 1 pęczek koperku (może być świeży lub mrożony)
  • 2 łyżki soli niejodowanej (np. kamiennej)
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki octu 10%
  • 1/4 szklanki oleju (rzepakowego lub słonecznikowego)
  • (opcjonalnie) 1 łyżeczka gorczycy lub ziaren pieprzu

Przygotowanie:

Ogórki umyj i pokrój w cienkie plasterki.

Cebulę pokrój w cienkie półplasterki.

Posiekaj koperek.

Wszystkie warzywa wrzuć do dużej miski.

Dodaj sól, dokładnie wymieszaj i odstaw na 2 godziny, aby puściły sok.

Do warzyw dodaj cukier, ocet, olej i (opcjonalnie) gorczycę.

Wszystko dobrze wymieszaj i odstaw na kolejne 30 minut.

Warzywa przełóż ciasno do wyparzonych słoików, wypełniając do 2 cm od górnej krawędzi.

Uzupełnij powstałym płynem z miski.

Słoiki zakręć i pasteryzuj w garnku z gorącą wodą przez 10–15 minut (licząc od zagotowania).

Odstaw słoiki do góry dnem na ściereczce, aż ostygną.

Sałatka najlepiej smakuje po kilku tygodniach.

Przechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu.

Idealna do schabowego, kotleta mielonego, ryby lub na kanapki.

Ciesz się smakiem razem ze mną!

Smacznego!

< Powrót
Zobacz również:
Grecka sałatka z ciecierzycą

Składniki: 1 puszka ciecierzycy (odsączona i opłukana) 1 ogórek, pokrojony w kostkę 1/2 szklanki pokruszonego sera feta 1…

Trufle Oreo w czekoladzie

Składniki: (ok. 25–30 sztuk): Masa truflowa: 300 g ciasteczek Oreo (bez mleka w środku też się sprawdzą) 150…

Kiszone liście buraka

Składniki: 10 pęczków liści młodych buraków (z łodyżkami) 2 główki czosnku (obrane ząbki) 2 pęczki koperku (najlepiej z…