Sałatka z ogórków z papryką i cebulą na zimę

11.07.2025
Czas przygotowania: 100 minut
Stopień trudności: bardzo łatwe

Składniki:

  • 2 kg ogórków gruntowych
  • 3–4 czerwone papryki
  • 3 duże cebule
  • 1 marchewka (opcjonalnie)
  • 2 łyżki soli niejodowanej (np. kamiennej)
  • 1 łyżka gorczycy
  • 1 łyżeczka ziaren pieprzu
  • (opcjonalnie) 5–6 ząbków czosnku

Zalewa:

  • 3 szklanki wody
  • 1 szklanka octu spirytusowego 10%
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki oleju rzepakowego lub słonecznikowego

Przygotowanie:

Ogórki dokładnie umyj, pokrój w plasterki.

Paprykę pokrój w paski lub kostkę.

Cebulę pokrój w piórka.

Marchewkę (jeśli używasz) zetrzyj na grubych oczkach.

Warzywa wrzuć do dużej miski, dodaj sól i delikatnie wymieszaj.

Odstaw na 1–2 godziny, aby puściły sok.

Wszystkie składniki zalewy zagotuj. Mieszaj, aż cukier się rozpuści.

Gotową zalewę odstaw na chwilę do lekkiego przestudzenia.

Do każdego wyparzonego słoika włóż trochę gorczycy, pieprzu i (opcjonalnie) plasterek czosnku.

Napełnij słoiki warzywami (lekko ubijając).

Zalej ciepłą zalewą.

Zakręć słoiki i pasteryzuj przez 10–15 minut od zagotowania wody.

Odwróć do góry dnem, ostudź.

Sałatka jest gotowa po około 2–3 tygodniach.

Przechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu. Świetnie komponuje się z kotletami, ryżem, ziemniakami i wędlinami

Ciesz się smakiem razem ze mną!

Smacznego!

< Powrót
Zobacz również:
Chrupiący kalafior pieczony z parmezanem

Składniki: 1 duży kalafior 3 łyżki oliwy z oliwek 1/2 szklanki tartego parmezanu 1/2 szklanki bułki tartej (najlepiej…

Ogórki konserwowe w zalewie musztardowej (z gorczycą)

Składniki: Na 6-7 słoików (po 900 ml): ok. 3 kg małych ogórków gruntowych 6 łyżeczek gorczycy (po 1…

Kiszona surówka z młodej kapusty, marchewki i koperku

Składniki: (ok. 2 słoiki 500 ml) 1 średnia główka młodej białej kapusty (ok. 1 kg), drobno poszatkowana 2–3…